II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów

img 4896   Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu sztuką kulinarną, w naszej szkole po raz drugi zorganizowaliśmy II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów.
   Na nasze zaproszenie pozytywnie odpowiedziało dziewięć okolicznych gimnazjów: Gimnazjum im. Orła Białego w Powierciu, Gimnazjum im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Gimnazjum nr 3 w Kole, Gimnazjum w Brdowie, Gimnazjum w Dąbiu, Publiczne Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku, Szkoła Podstawowa w Uniejowie, Gimnazjum w Łuczywnie oraz Gimnazjum SPSK im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej.
     Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie gimnazjaliści zmagali się z testem teoretycznym, by udowodnić, że znane są im tradycje kulinarne regionu, tajniki zdrowego odżywiania oraz sztuki kulinarnej. Sześcioro gimnazjalistów, którzy najlepiej poradzili sobie z testem, przystąpiło do rywalizacji o I miejsce w drugim etapie konkursu. Tym razem uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Ich zadaniem było przygotowanie i podanie pierogów z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podanych na carpaccio  z pieczonego buraka w sosie miętowym, w asyście chrupiących chipsów z boczku.
     Gimnazjaliści mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku i estetyki, ale także staranność i kreatywność.

Laureatką II Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla Gimnazjalistów została Magdalena Markowska z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku.

Pozostali uczestnicy zajęli następujące miejsca:

Dominik Korcz z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku
- II miejsce,
Oliwia Grabowska ze Szkoły Podstawowej im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie
- III miejsce,
Amelia Kosmalska ze Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej
– IV miejsce
Adam Tamborski ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Dąbiu
– V miejsce,
Alicja Szafrańska z Zespołu Szkół w Brdowie
– VI miejsce.

      Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były puchary i  nagrody rzeczowe. Dla wszystkich uczestników  - nagrody pocieszenia oraz dyplomy.  Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali dla gimnazjalistów pokaz barmański oraz warsztaty carvingu. Nasi uczniowie również mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, przygotowując dla swoich młodszych kolegów i koleżanek z gimnazjów dietetyczne przekąski, flambirowane naleśniki karmelizowane w pomarańczach, rozgrzewający krem dyniowy z nutką imbiru i inne,  a wszystko to pod czujnym okiem p. Moniki Masiery i Marioli Okulskiej które były koordynatorkami konkursu.
      Składamy jednocześnie ogromne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz ich opiekunów, za przygotowanie przyszłych mistrzów kulinarnych, którzy wykazali się ogromną wiedzą tematyczną i niebywałymi zdolnościami gastronomicznymi.

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Wtorek
18 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Bogusław, Gracjan, Gracjana, Laurencja,
Wilibald, Wszemir

Do końca roku zostało 14 dni.
Zodiak: Strzelec

Licznik odwiedzin

267160
DzisiajDzisiaj49
WczorajWczoraj95
Ten tydzieńTen tydzień144
Ten miesiąc Ten miesiąc 2486
WszystkieWszystkie267160