Konkurs na najpiękniejszy stół wigilijny

stolyPo raz kolejny w naszej szkole odbył się konkurs na najpiękniejszy stół wigilijny.
W konkursie brali udział uczniowie wszystkich klas Technikum Żywienia
i Usług Gastronomicznych. Celem konkursu było przybliżenie uczniom tradycji Świąt Bożego Narodzenia, rozwijanie zdolności aranżacyjnych i kreatywności. Rywalizacja mobilizowała uczestników do tworzenia bardzo ciekawych, a nawet zaskakujących koncepcji każdy stół był inny, na swój sposób wyjątkowy. W ocenie brano głównie pod uwagę estetykę wykonania, pomysłowość i kreatywność uczniów a także zachowanie tradycji wigilijnej. Jury zdecydowało że wszystkie stoły były równie piękne i nagrodziło Ex aequo wszystkie koncepcje. Organizatorami
i pomysłodawcami były M. Masiera i A.Kłaniecka.

GALERIA ZDJĘĆ

Warsztaty w WSHiG i Manufakturze zdrowych słodyczy

kursbarmanskiDnia 25.11.2013r uczniowie klas I,II i III TEchnikum Żywienia i Usług gastronomicznych pod opieką pani Moniki Masiery, Alicji Kłanieckiej i Haliny Smolarek wzięli udział w profesjonalnych pokazach barmańskich, kulinarnych
i obsługi konsumenta zorganizowaną przez profesorów i studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wycieczkę rozpoczęliśmy od projekcji filmu dotyczącego naszej szkoły. Dużym zainteresowaniem wsród uczniów cieszyły się praktyki zagraniczne. Kolejnym etapem był udział uczniów w poszczególnych warsztatach, np. barmańskich, kulinarnych i profesjinalnej obsługi gości, gdzie uczniowie zapoznali się ze specjalistycznymi sztućcami, sztuką nalewania wina itp. Następna atrakcją podczas naszej wycieczki były słodkie warsztaty
w Manufakturze "Cytrynka" na Starym Rynku, gdzie uczniowie sami sporządzili masę cukrową, a z niej później różnego kształtu fantazyjne lizaki.

GALERIA ZDJĘĆ

Tłusty czwartek w ZSCKR

tlustyczwarPonad 300 pączków upieczonych przez klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego zostało zdegustowanych przez wszystkich uczniów naszej szkoły w dniu kończącym karnawał. W szkole zorganizowano również konkurs na spożycie tych tradycyjnych słodkości w jak najszybszym czasie. Konkurs wywołał wiele emocji i uśmiechu wśród młodzieży

 

GALERIA ZDJĘĆ

Warsztaty kulinarne w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel

mazurkasKolejny raz uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach warsztatów kulinarnych odwiedzili  od strony kuchni  MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel  - czterogwiazdkowy obiekt konferencyjno-hotelowy gdzie pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni Bartłomieja Czerwińskiego przygotowali przepyszne potrawy, które później wspólnie degustowali. Mieli także okazje zwiedzać poszczególne działy gastronomiczne hotelu oraz sale konferencyjne, balowe i ekskluzywne pokoje gościnne.
       Tak wspaniała praktyka pozwoliła im na podniesienie swoich kwalifikacji zawodowych a wskazówki uzyskane od szefa kuchni na pewno będą mogli wykorzystać w swoim zawodzie.

GALERIA ZDJĘĆ

Pokaz sztuki carvingu w gimnazjach

Uczniowie klasy IV Technikum Żywienia
i Usług Gastronomicznych postanowili przekazać gimnazjalistom swoją wiedzę uzyskana na zajęciach praktycznych na temat rzeźbienia w owocach i warzywach ( sztukę carvingu). Swoje umiejętności zaprezentowali w gimnazjum nr 3 w Kole, gimnazjum w Topoli Królewskiej a także gimnazjum w Dąbiu ( w ramach porozumienia szkół). Warsztaty poprzedził krótki wykład na temat carvingu oraz wystawa na której znalazły się prace uczniów  TŻiUG tj. Radosława Błaszkiewicza, Lidii Wargackiej, Natalii Mirowskiej, Martyny Pietrzak.

GALERIA ZDJĘĆ

logo ministerstwa

logomin

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Sobota
21 Lipca 2018
Imieniny obchodzą
Andrzej, Benedykt, Daniel, Paulina,
Prakseda, Prokop, Stojsław, Wiktor,
Wiktoriusz

Do końca roku zostało 164 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

247569
DzisiajDzisiaj96
WczorajWczoraj84
Ten tydzieńTen tydzień609
Ten miesiąc Ten miesiąc 2168
WszystkieWszystkie247569