Wycieczka do browarów "LECH" w Poznaniu

browaryGłównym punktem wycieczki uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniu 28.02.2014r. były Browary "Lech" w Poznaniu. Uczniowie zapoznali się z procesem produkcyjnym piwa poprzez wszystkie działy tj. drożdżownia, warzelnia, dział produkcyjny czy rozlewnia. W czasie wycieczki przewodnicy przedstawili nam wiele faktów i ciekawostek na temat powstawania tego trunku. Zwiedzanie zakończyło się projekcją filmu a po niej uczniowie miło spędzili czas w centrum multimedialnym kampanii piwowarskiej.
    Dzięki tej wycieczce młodzież mogła zobaczyć proces produkcyjny, zapoznać się z organizacją i nowoczesną technologią w zakładzie. Tego samego dnia zwiedziliśmy także palmiarnię poznańską. Palmiarnia to bogata roślinność różnych stref klimatycznych. Wrażenia wzbogacą dźwięki żywych ptaków, szum wody
i akwaria pełne egzotycznych ryb. Opiekunami wycieczki były: Monika Masiera, Izabela Marszałek.

GALERIA ZDJĘĆ

Wystawa prac wykonanych techniką origami.

origamiWystawa prac wykonanych techniką origami.Uczennica klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Magdalena Klarecka zaprezentowała wykonane przez siebie prace. Uczniowie naszej szkoły mogą podziwiać talent i precyzję swojej koleżanki.

 

GALERIA ZDJĘĆ

Suche kompozycje

suche24 lutego członkowie Koła Florystycznego pod kierunkiem p. prof:T. Grzebieluchy, E.Sobolewskiej i K. Kryślak wykonali kompozycje kwiatowe i przygotowali wystawę.

 

GALERIA ZDJĘĆ

Witaj Wiosno

img 4658Witaj Wiosno!
W ramach pracy Koła Florystycznego uczniowie przygotowali do przyśpieszonej uprawy cebulki krokusów. Po tygodniu od wystawienia doniczek z roślinami krokusy zakwitły. Z kwitnących wiosennych kwiatów przygotowano na holu wystawę.

Warsztaty kulinarne w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel

mazurkasUczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych po raz kolejny uczestniczyli w warsztatach kulinarnych
w czterogwiazdkowym obiekcie konferencyjno- hotelowym "Mazurkas"
w Ożarowie Mazowieckim, gdzie pod okiem znakomitych kucharzy, a przede wszystkim szefa kuchni Bartłomieja Czerwińskiego przygotowali posiłek na który składały się:
-  krem ze smażonej dyni i pomarańczy
- ser feta w cieście filo na ratatouille warzywnym oraz danie główne: polędwiczki wieprzowe w świeżym rozmarynie
z ziemniaczkami zapiekanymi parmezanem z dodatkiem fasolki w szynce parmeńskiej. To wszystko podsumował pyszny torcik czekoladowy. 
    Kilkugodzinne warsztaty pozwoliły na podniesienie ich kwalifikacji zawodowych, zdobycie wiedzy, oraz poszerzenie własnych umiejętności kulinarnych.
   Za zdobytą wiedzę i cenne rady bardzo serdecznie dziękujemy kucharzom, przede wszystkim Bartłomiejowi Czerwińskiemu oraz właścicielowi hotelu "Mazurkas" za wspaniałą gościnę. Spotkamy się znów za rok.


GALERIA ZDJĘĆ

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Piątek
16 Listopada 2018
Imieniny obchodzą
Aureliusz, Dionizy, Edmund, Gertruda,
Leon, Maria, Marek, Niedamir, Otomar,
Paweł, Piotr

Do końca roku zostało 46 dni.
Zodiak: Skorpion

Licznik odwiedzin

262777
DzisiajDzisiaj22
WczorajWczoraj147
Ten tydzieńTen tydzień697
Ten miesiąc Ten miesiąc 2230
WszystkieWszystkie262777