Konkurs gastronomiczno-językowy 2015

kongas26 marca odbył się szkolny konkurs gastronomiczno-językowy. O podium walczyły klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, których zadaniem było przygotowanie potrawy staropolskiej oraz deseru kuchni francuskiej, a następnie zaprezentowanie wykonanych dań w języku angielskim. Jury w składzie p. Izabela Marszałek, Wiesława Trzmiel i Monika Masiera oceniały m.in. cechy organoleptyczne, stopień trudności wykonania potraw, estetykę pracy i podanie ekspedycji oraz znajomość form i zwrotów w języku angielskim. Uczniowie
w czteroosobowych grupach przygotowywali m.in. polędwiczki wieprzowe w sosie
z gorgonzoli na puree z czerwonych ziemniaków, łopatkę pieczoną z jabłkami
i pomarańcza, a na deser natomiast zaserwowano Jocande cake, borówki
i champagne zabaione oraz gruszki w winie i cieście francuskim. Zwycięzcami okazała się klasa III w składzie Magda Klarecka, Daria Gajewska, Iwona Dudzińska oraz Łukasz Wojciechowski za karkówkę w sosie z pietruszkowymi kluskami śląskimi oraz za gruszki w winie i cieście francuskim, które zachwyciły Jury. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych. Organizatorami konkursu były Izabela Marszałek - nauczyciel języka angielskiego oraz Monika Masiera - nauczyciel przedmiotów zawodowych.




logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Środa
12 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Adelajda, Aleksander, Dagmara, Paramon,
Suliwoj

Do końca roku zostało 20 dni.
Zodiak: Strzelec

Licznik odwiedzin

266494
DzisiajDzisiaj80
WczorajWczoraj243
Ten tydzieńTen tydzień505
Ten miesiąc Ten miesiąc 1820
WszystkieWszystkie266494