Praktyki zawodowe

czorsz      Programy nauczania w technikach przewidują praktyki zawodowe. Aktualnie praktyki odbywają uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa w stacjach diagnostycznych i warsztatach mechaniki pojazdowej oraz uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w restauracjach i zajazdach. Jedna z grup wyjechała na praktykę do Pensjonatu w Czorsztynie. Jest to okazja do pobytu w górach. Przed rozpoczęciem praktyki uczennice pod opieką nauczyciela Pana Zbigniewa Frontczaka zwiedziły w graniczącej z Polską Słowacji Starą Wieś Spiską i Czerwony Klasztor. Na zdjęciu (wykonanym w Słowacji) widok na Trzy Korony. Przyszli technicy architektury krajobrazu będą odbywali praktykę w zakładach produkcji roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni.

Sukces naszego ucznia

wiosna      Uczeń pierwszej klasy Technikum Mechanizacji Rolnictwa - Dominik Nowicki zajął drugie miejsce w konkursie fotograficznym "Przebudzenie wiosny" w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Konkurs został zorganizowany przez Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Kole w ramach kwietniowo-majowych Powiatowych Obchodów Dnia Ziemi i Lasu 2015. Jego tematem było ukazanie za pomocą fotografii przyrody budzącej się do życia
z „zimowego snu”.
Gratulujemy sukcesu!

Uczeń pierwszej klasy Technikum Mechanizacji Rolnictwa - Dominik Nowicki zajął drugie miejsce w konkursie fotograficznym "Przebudzenie wiosny" w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Konkurs został zorganizowany przez Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Kole w ramach kwietniowo-majowych Powiatowych Obchodów Dnia Ziemi i Lasu 2015. Jego tematem było ukazanie za pomocą fotografii przyrody budzącej się do życia z „zimowego snu”.

Gratulujemy sukcesu!

Udział w IV Międzyszkolnym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Smaki Wsi"

smakiwsi2015      W dniach 6-8 maja 2015r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Karolewie odbył się po raz czwarty Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Smaki Wsi". Patronat nad konkursem sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konkursie wzięły udział 24 szkoły które wystawiły 27 zespołów rywalizujących ze sobą o statuetkę "Złotej Patelni". Naszą szkołę reprezentowali uczniowie kl. III Technikum Zywienia i Usług Gastronomicznych: Iwona Dudzińska
i Łukasz Wojciechowski, który do konkursu przygotowała nauczycielka bloku żywienia Monika Masiera. Tematem tegorocznego konkursu były potrawy bezmięsne. Nasi uczniowie wykonali tradycyjny wielkopolski BAMBRZOK w sosie kurkowym i modrą kapustą po poznańsku, za którą to potrawę otrzymaliśmy wyróżnienie. Orócz zmagań konkursowych uczestnicy podziwiali okolice Giżycka podczas rejsu statkiem po jeziorze Kisajno oraz odwiedzili Wilczy Szaniec
w Gierłoży.

Drzwi Otwarte 2015

drzwi28 kwietnia w naszej szkole odbyły się Drzwi Otwarte dla gimnazjalistów, którzy już wkrótce zdecydują o wyborze szkoły ponadgimnazjalnej. Wszystkich gości uroczyście powitał dyrektor Marian Aleksiński. Następnie kierownik Piotr Sobolewski przedstawił gimnazjalistom propozycje kierunków kształcenia, na które będzie prowadzony nabór. Na zakończenie części oficjalnej na scenie zaprezentowały się uczennice klasy pierwszej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, które zaśpiewały piosenkę o naszej szkole oraz uczniowie klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w pokazie barmańskim. Na gimnazjalistów czekało wiele atrakcji. Należały do nich m.in. warsztaty carvingu, wypiek wyrobów
z ciasta drożdżowego, jazda kombajnem, ciągnikiem, zmiana koła na czas, konkurs orki, warsztaty florystyczne oraz modelowanie z lukru plastycznego. Ponadto każdy gimnazjalista mógł zwiedzić szkołę oraz internat. Na wszystkich czekały również kiełbaski z grilla i grochówka.


Wręczenie świadectw ukończenia szkoły

pozmat      24 kwietnia był dniem podsumowania czteroletniej pracy uczniów kształcących się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik mechanizacji rolnictwa oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego. Po uroczystym wprowadzeniu Sztandaru Szkoły do tegorocznych absolwentów przemówił Pan Marian Aleksiński – dyrektor szkoły. Przewodniczący Stowarzyszenia Absolwentów Pan Jan Michalski w swoim wystąpieniu wspomniał o siedemdziesięcioletniej historii szkoły i zaprosił tegorocznych absolwentów na Zjazd w dniu 19 września. W imieniu tegorocznych absolwentów za trud włożony
w wychowanie i nauczanie podziękowała Martyna Stemplewska. Najlepsi uczniowie otrzymali nagrody za dobre wyniki w nauce, prace na rzecz szkoły, godne reprezentowanie szkoły i osiągnięcia sportowe. Świadectwa ukończenia szkoły wręczył Pan Dyrektor i wychowawcy klas, Panie: Ewa Sobolewska i Wioleta Załęska.
    Uroczystość wręczenia świadectw przygotowali uczniowie klasy trzeciej technikum architektury krajobrazu oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem Pani Krystyny Kryślak. Pożegnali starsze koleżanki i kolegów, przygotowali występ artystyczny z bardzo ciekawą prezentacją „Przeżyjmy to jeszcze raz” i osłodzili uroczystość tortem.
      Za kilka dni matura, w czerwcu egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe – życzymy pomyślności.

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Wtorek
18 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Bogusław, Gracjan, Gracjana, Laurencja,
Wilibald, Wszemir

Do końca roku zostało 14 dni.
Zodiak: Strzelec

Licznik odwiedzin

267163
DzisiajDzisiaj52
WczorajWczoraj95
Ten tydzieńTen tydzień147
Ten miesiąc Ten miesiąc 2489
WszystkieWszystkie267163