Uroczysta Akademia z okazji 101 rocznicy odzyskania niepodległości

     12 listopada w auli szkolnej odbyła się akademia z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uroczystość rozpoczęła się wprowadzeniem Sztandaru Szkoły oraz odśpiewaniem hymnu. Następnie młodzież, pod kierunkiem nauczyciela historii pani Krystyny Kryślak, przedstawiła program słowno-muzyczny opowiadający o najważniejszych wydarzeniach, które doprowadziły do odzyskania niepodległości przez państwo polskie po 123 latach niewoli. W programie oprócz treści historycznych znalazły się wiersze oraz utwory muzyczne nawiązujące do tych wydarzeń.

Kwiaty woskowane

img 20191031 103118     Listopad to miesiąc zadumy. Każdy z nas odwiedza groby swoich bliskich. Dziś dysponujemy ogromną ilością kwiatów zarówno żywych, jak i sztucznych.
     Podczas zajęć z innowacji pedagogicznej „Ocalić od zapomnienia – niematerialne dziedzictwo kultury polskiej” postanowiliśmy wrócić  do zapomnianej metody woskowania kwiatów. Dobrze znane wszystkim kwiaty z bibuły zabezpiecza się przed wpływem warunków atmosferycznych poprzez moczenie ich w płynnej parafinie. Metoda  ta jest bardzo prosta, a zarazem skuteczna. W ten sposób przygotowywano dekoracje cmentarne w czasach, gdy nie było tak dużej dostępności artykułów dekoracyjnych.

Konkurs Kulinarny „Z WIEPRZOWINĄ NA TY”

 153930     Dnia 29.10.2019r. Nasi uczniowie rywalizowali z innymi podczas konkursu kulinarnego „Z wieprzowiną na Ty”. Konkurs odbył się w Toruniu, był zorganizowany we współpracy ZSCKR w Kowalu i Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury.  Naszą szkołę reprezentował Rafał Stołowski i Szymon Chwiałkowski uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.  Konkursowi towarzyszyły różne atrakcje i pokazy kulinarne, baristyczne, pokaz drinków bezalkoholowych i inne. Uczestnicy mogli podziwiać Starówkę w Toruniu podczas wycieczki melaksami.

Drużynowe mistrzostwa powiatu w tenisie stołowym

img 20191023 131758     23.10.2019r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Kłodawie reprezentacje dziewcząt i chłopców z naszej szkoły wzięła udział w Drużynowych Mistrzostwach Powiatu w Tenisie Stołowym. W turnieju uczestniczyło pięć szkół z powiatu kolskiego: LO Koło, ZST Koło, ZSRCKU Kościelec, ZSOiT Kłodawa  i ZSCKR Powiercie.  Drużyna chłopców w składzie: Dominik Wojdyński, Sebastian Augustowski i Damian Stajewski zajęli III miejsce, a dziewczęta w składzie Agata Bystrzycka, Weronika Pokrywczyńska i Dorota Kubsik wywalczyły IV lokatę.
Gratulujemy naszym tenisistom!

Drzwi Otwarte w ZSCKR Powiercie

img 2501     Już po raz kolejny w naszej szkole odbyły się Drzwi Otwarte dla uczniów, którzy już wkrótce staną przed wyborem szkoły ponadpodstawowej i tym samym zdecydują o swojej zawodowej przyszłości. Imprezę rozpoczęło wystąpienie: dyrektora szkoły pana Marka Sobolewskiego, wicedyrektora  pani Agnieszki Smolińskiej, kierownika praktycznej nauki zawodu  pani Marianny Milewskiej oraz kierownika internatu  pana Ryszarda Potrzebskiego. Kadra kierownicza  przedstawiła przybyłym ofertę edukacyjną na rok szkolny 2020/2021 oraz przybliżyła historię placówki. Następnie przyszedł czas na część artystyczną, która była związania z obchodzonym każdego roku w szkole "Tygodniem Chleba Żytniego na Zakwasie".
     Odwiedziło nas 21 szkół podstawowych. Wśród gości pojawili się: poseł  na Sejm RP pan Leszek Galemba, Starosta Kolski pan Robert Kropidłowski, Wójt Gminy Koło pan Mariusz Rybczyński oraz proboszcz parafii w Powierciu ks. Radosław Kobiela.
     Po zakończeniu spotkania w auli, młodzież została oprowadzona po poszczególnych pracowniach, internacie oraz po rozległym terenie szkoły. Z okazji obchodów "Tygodnia Chleba Żytniego na Zakwasie" oraz w ramach kampanii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promującej „Produkt Polski”, przybyli mogli spróbować chleba z różnorodnymi dodatkami upieczonego przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz produktów dostarczonych przez lokalne firmy.
     W pracowni Architektury Krajobrazu uczniowie klas ósmych mieli okazję samodzielnie wykonać projekt komputerowy ogrodu, stworzyć własną dekorację florystyczną lub ogród w szkle. Z kolei w pracowni Żywienia i Usług Gastronomicznych na wszystkich czekały pokazy talentów kulinarnych, carvingu oraz sztuki barmańskiej. Każdy uczeń zainteresowany kierunkiem Mechanizacja Rolnictwa i Agrotroniki mógł usiąść za kierownicą ciągnika doposażonego w  system prowadzenia równoległego GPS, sprawdzić się jako operator kombajnu zbożowego, zasiąść w symulatorze pracy kombajnisty, a także wziąć udział w pokazie geometrii kół z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu diagnostycznego. Ponadto przed internatem odbywał się pokaz arborystyki – chirurgii drzew.



greckie

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Środa
13 Listopada 2019
Imieniny obchodzą
Arkadiusz, Arkady, Brykcjusz, Eugeniusz,
Jan, Mikołaj, Stanisław, Walentyn

Do końca roku zostało 49 dni.
Zodiak: Skorpion

Licznik odwiedzin

312568
DzisiajDzisiaj1
WczorajWczoraj161
Ten tydzieńTen tydzień283
Ten miesiąc Ten miesiąc 2011
WszystkieWszystkie312568