IV Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je”

img 4764     Już po raz czwarty w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je” dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych, którego koordynatorkami są pani Monika Masiera i pani Mariola Okulska. Do tegorocznej rywalizacji stanęła młodzież z dziewięciu okolicznych placówek. Należały do nich: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kościelcu, Szkoła Podstawowa im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej, Szkoła Podstawowa im. Władysława Umińskiego w Przedczu, Szkoła Podstawowa nr 2 im. Adama Mickiewicza w Kole, Szkoła Podstawowa w Trzęśniewie, Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Powierciu, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dąbiu, Szkoła Podstawowa im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie oraz Szkoła Podstawowa w Kiełczewie.
     Po uroczystym powitaniu wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej przez dyrektora szkoły Marka Sobolewskiego, siedemnaścioro uczniów przystąpiło do etapu pisemnego konkursu. Test składał się z 40 pytań jednokrotnego wyboru. Na jego napisanie uczestnicy mieli 45 minut. Po sprawdzeniu części teoretycznej, komisja konkursowa wyłoniła sześć osób, które przeszły do następnego etapu. Pozostałe osoby otrzymały podziękowania za uczestnictwo i nagrody pocieszenia.
     Etap praktyczny konkursu obejmował samodzielne wykonanie dania – aromatycznej piersi z kaczki sous-vide z karmelizowanymi owocami w asyście zasmażanych kopytek. Każdy uczestnik miał przygotowane stanowisko pracy oraz surowce odważone zgodnie z podaną recepturą. Uczniowie mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku  i estetyki, ale także staranność i kreatywność.
     Tegoroczną edycję konkursu wygrała Amelia Rybnik ze Szkoły Podstawowej w Kiełczewie. Drugie miejsce zajęła Maja Ginter ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Umińskiego w Przedczu, a trzecie  zajął Adam Bąbka ze Szkoły Podstawowej im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej. Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były statuetki i  nagrody rzeczowe.
     Przygotowanie konkursu wsparły następujące firmy i przedsiębiorstwa:  Restauracja „Paryż”, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Wielkopolska Izba Rolnicza, Spółdzielnia Mleczarska w Kole, drukarnia - R&P Ewa i Piotr Jabłońscy, Teresa i Krzysztof Góreccy - firma Ogórecki, Grażyna i Mirosław Serafinowiczowie – Gospodarstwo Ekologiczne w Grabinie, Wójt Gminy Grzegorzew oraz  firma SIM Koło.

Szkolenie w Biskupicach

01     Dnia 24.02.2020r uczniowie klasy II BB i IBB wzięli udział w szkoleniu  w ramach cyklu „Wspólnie dla wielkopolskiej wsi”,które odbyły się w Biskupicach i byłoorganizowane przez Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem spotkania było przybliżenie wiedzy na tematy najbardziej aktualne w dzisiejszym rolnictwie.
W ramach tegorocznej edycji były omawiane  następujące zagadnienia:
- harmonogram naboru wniosków
- prewencja rehabilitacja rolników
- innowacje w rolnictwie
- afrykański pomór świń i ptasia grypa
- ochrona  roślin
- zagrożenia pożarowe
- badania gleby
Opiekunem młodzieży był Pan Jacek Bąbka

Walentynki w internacie 2020

IMG 4109     18 lutego 2020 r. w internacie szkolnym ZSCKR w Powierciu odbyło się spotkanie z okazji Walentynek.  Po powitaniu wszystkich zebranych organizator  Henryk Janczak przedstawił  kilka informacji  o genezie święta zakochanych. Następnie młodzież razem z wychowawcami  uczestniczyła w różnych zabawowych konkursach związanych  z tym świętem. Były tańce „zakochanych par”, wyszukiwanie swojej połówki serca, taniec z balonikiem, taniec wychowawców,  makijaż walentynkowy, wiersze i listy do wybranki serca. Piosenki o i dla  zakochanych  zaśpiewała Klaudia Gębka. Utwór pt. „Fade to Black”  zagrał na gitarze akustycznej Adrian Ruszkowski. Dla zwycięzców w poszczególnych konkursach były słodkie nagrody w postaci lizaków w kształcie serduszek oczywiście czerwonych, a dla pozostałych cukierki. Spotkanie Walentynkowe zakończyło się dyskoteką.

Bezpieczeństwo w ruchu drogowym

img 4480     Z myślą o poprawie bezpieczeństwa na drogach w dniu 21 lutego br. odbyło się spotkanie uczniów klas pierwszych i drugich z przedstawicielami Komendy Powiatowej Policji w Kole. W spotkaniu uczestniczyli : Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego komisarz Michał Pawlak, aspirant Mariusz Rumiejowski oraz st. sierżant Dorota Szczyżyńska.
     Młodzi kierowcy to grupa, która najczęściej podejmuje wysokie ryzyko związane z niebezpiecznymi zachowaniami na drodze. Policyjne statystyki wskazują, że to właśnie oni są częściej niż inni, sprawcami, ale też ofiarami zdarzeń drogowych. Brawura, brak ostrożności, jazda z nadmierną prędkością, niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, kierowanie pod wpływem alkoholu lub po użyciu środków odurzających powiązane z nieumiejętnością przewidywania zagrożeń, często kończą się tragedią na drogach. Dlatego też naczelnik  przyszłych i młodych kierowców uświadamiał, że przestrzeganie przepisów drogowych i zachowanie zdrowego rozsądku w znacznym stopniu przesądzają o bezpieczeństwie na drogach.
     Policjant rozmawiał z młodzieżą o podstawowych zasadach i przepisach ruchu drogowego. Z przygotowanej prezentacji multimedialnej uczniowie dowiedzieli się między innymi do ilu zdarzeń drogowych na terenie naszego powiatu doszło w ciągu ostatnich kilku lat, jakie były ich główne przyczyny oraz jak zapobiegać tego rodzaju sytuacjom. Podkreślił, że pomimo wielu apeli o rozsądną i adekwatną do warunków panujących na drodze jazdę, nadal dochodzi do wielu zdarzeń, których niestety przyczyną jest zbyt duża prędkość i brawura kierującego. Mundurowy zwrócił też uwagę na jeden z najskuteczniejszych środków ochrony przed powstawaniem obrażeń u kierowców i pasażerów czyli pasy bezpieczeństwa. Kierowcy którzy ignorują ten obowiązek często płacą za to najwyższą cenę – własne życie.
     Podkreślił również znaczenie noszenia przez pieszych elementów odblaskowych które powodują że jesteśmy lepiej widoczni na drodze. Mamy nadzieję, iż spotkanie to znacząco wpłynie na świadomość uczniów, uczestników  ruchu drogowego, dotyczącą bezpieczeństwa na drodze.

Prelekcja dla rodziców

img 4031      „Gleba jako element łączący produkcję żywności z wymaganiami klimatycznymi. Gospodarowanie z suszą w tle.” - to temat wykładu, który pan Henryk Janczak – nauczyciel przedmiotów zawodowych, przedstawił rodzicom naszych uczniów na ostatniej wywiadówce. W prelekcji zostały ukazane prognozy dotyczące zmian klimatycznych w perspektywie do roku 2050 oraz do roku 2100. Prelegent przedstawił zgromadzonym kilka ważnych aspektów użytkowania gleb i reakcji roślin uprawnych  w powiązaniu ze wzrostem temperatury i brakiem wilgoci. Zwrócił uwagę na korzystny wpływ  próchnicy na właściwości gleby – zachowanie i powstawanie struktury gruzełkowatej, co zwiększa zdolności retencyjne  gleb i ogranicza spływy powierzchniowe oraz nasilenie erozji.
     Pan Henryk Janczak wskazał  znaczenie płodozmianu w rolnictwie wysokonakładowym w  porównaniu do rolnictwa zrównoważonego, w którym zauważa się korzystny  wpływ płodozmianu na uprawiane po sobie rośliny i  na glebę. Omówił wpływ nawozów  naturalnych i organicznych na glebę, na korzystne działanie uprawianych roślin bobowatych oraz roślin wieloletnich. Wspomniał o zdarzających się błędach agrotechnicznych w uprawie gleb. Wskazał również na sposoby uprawy gleby z suszą w tle, która niestety będzie miała coraz większy wpływ na glebę, rośliny uprawne i ich plonowanie.   
     Kończąc wykład, prelegent wskazał na wzrastające znaczenie nowoczesnych metod, kompleksowych  programów komputerowych związanych z prowadzeniem racjonalnego nawożenia azotem(N) oraz  na wdrażanie konserwującej uprawy roli.

greckie

librus

logocsw

biegi

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Poniedziałek
26 Października 2020
Imieniny obchodzą
Dymitriusz, Ewaryst, Eweryst, Lucyna,
Ludmiła, Lutosław, Łucjan

Do końca roku zostało 67 dni.
Zodiak: Skorpion

Licznik odwiedzin

415668
DzisiajDzisiaj0
WczorajWczoraj202
Ten tydzieńTen tydzień0
Ten miesiąc Ten miesiąc 8721
WszystkieWszystkie415668