29 uczniów z naszej szkoły w II etapie ogólnopolskiego konkursu matematycznego “Sapere Aude”

sapare     Miło nam poinformować, że do II etapu ogólnopolskiego konkursu matematycznego “Sapere Aude” zakwalifikowało się aż 29 uczniów z naszej szkoły.  I etap konkursu odbył się 16 marca 2021 r. i  wzięło w nim udział 357 uczniów z 28 szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy z całej Polski zmierzyli się z zadaniami matematycznymi i logicznymi. Do kolejnego etapu zakwalifikowały się 342 osoby. Średni wynik mieści się w przedziale 60 % - 65 %.
     Zadaniem każdego ucznia przystępującego do I etapu było rozwiązanie testu składającego się z 10 zadań. Najlepsze wyniki wśród uczniów naszej szkoły osiągnęli: Dorota Kubsik (90%), Patrycja Lewandowska (90%), Adrian Matuszewski (90%), Aleksandra Jabłońska (80%), Piotr Słowiński (80%), Marek Szadkowski (80%).
     Kolejny etap już 20 kwietnia 2021 r. Trzymamy kciuki za naszą reprezentację i życzymy powodzenia i kwalifikacji do etapu finałowego.
Nauczyciele matematyki

„Wsparcie kształcenia zdalnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu”

 logolap

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu realizują projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pn. „Wsparcie kształcenia zdalnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu”

 

Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zdalnego w Technikum
i Branżowej Szkole I Stopnia w Powierciu poprzez wyposażenie szkoły w sprzęt niezbędny do prowadzenia kształcenia zdalnego w okresie 15.12.2020 r.-31.03.2021 r.

Planowane efekty projektu:  
•  zakup 100 laptopów do nauki zdalnej

Dzięki laptopom nauczyciele i nauczycielki oraz uczniowie i uczennice będą mogli brać udział w kształceniu zdalnym przy wykorzystaniu sprzętów zakupionych w projekcie.

Wartość projektu:  525 000,00 PLN
Dofinansowanie projektu z UE:  446 250,00 PLN

Pomagamy !!!

03     Mimo trwającej pandemii, staramy się wspierać osoby, które potrzebują pomocy, a zwłaszcza dzieci, dlatego też zorganizowaliśmy kolejną zbiórkę artykułów plastycznych i higienicznych właśnie dla najmłodszych. Tym razem nasze wsparcie powędrowało do Świetlicy Socjoterapeutycznej „Niezapominajka” w Inowrocławiu. Dziękujemy wszystkim darczyńcom i cieszymy się ogromnie, że nasza młodzież nie zamyka się na potrzeby innych.

Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem

p1010566     W ramach 5 edycji ogólnopolskiego projektu kulinarnego „Stawiam na wieprzowinę”, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla 19 uczniów klas 1-3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pomysłodawcą i koordynatorem przedsięwzięcia jest Związek „Polskie Mięso”. Merytorycznie program wspiera Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Projekt jest skierowany do szkół gastronomicznych w całej Polsce i ma na celu promocję polskiego mięsa wieprzowego wśród uczniów tych placówek, a także edukację z zakresu jakościi obróbki technologicznej tego rodzaju mięsa.
     Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Część pierwsza obejmowała wykład, w czasie którego Mistrz Kulinarny Marcin Budynek, zaprezentował młodzieży informacje na temat mięsa wieprzowego. Przedstawił m.in. najbardziej popularne rasy świń w Polsce i za granicą, systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce, podział tuszy na elementy kulinarne, cechy jakościowe oraz obróbkę wstępną mięsa. Głos zabrała również pani Judyta Szymkowiak – dietetyk, od kilku lat współpracująca z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, która mówiła o wieprzowinie jako ważnym elemencie diety człowieka.
     Następnie przyszedł czas na część praktyczną szkolenia. Schab w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym, Sajgonki z karkówką czy Makaron smażony z wieprzowiną w czarnym pieprzu i jajkiem z woka to tylko niektóre z dań, które „stworzyli” nasi uczniowie pod kierunkiem Szefa Kuchni Marcina Budynka i jego współpracowników.
     Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik otrzymał dyplom, fartuch, w którym pracował podczas warsztatów oraz profesjonalną patelnię. Koordynatorką projektu z ramienia szkoły była pani Mariola Okulska.

„Kierunek Grecja – z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!”

logotyp 


Rozpoczęła się rekrutacja do projektu

„Kierunek Grecja – z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!”
nr 2020-1-PL01-KA102-078348

Rozpoczęła się rekrutacjado realizowanego przez naszą szkołę projektu „Kierunek Grecja –
z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!” nr 2020-1-PL01-KA102-078348, realizowanego w ramach projektu Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Projekt zakłada wyjazd 80 uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciuna staż zagraniczny do Grecji!

 

W ramach projektu wsparciem zostanie objętych 80 uczniów klas II i III Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu, uczących się w zawodach Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technik Architektury Krajobrazu oraz Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz uczniów Szkoły Branżowej. Uczestnicy zostaną wybrani według określonych kryteriów rekrutacyjnych, pozwalających na zapewnienie wszystkim uczniom zainteresowanym uczestnictwem równych szans udziału w projekcie. Wyboru dokona Komisja Rekrutacyjna, w skład której weszli przedstawiciele szkoły.

 

Podstawą kwalifikowania osób do udziału w projekcie i realizacji praktyk zagranicznych w ramach projektu jest spełnienie następujących warunków: bycie w grupie docelowej, opisanej w § 2 Regulaminu Rekrutacji, złożenie poprawnie wypełnionego formularza rekrutacyjnego, uzyskanie wystarczającej liczby punktów w procesie rekrutacyjnym.

 

Do udziału w projekcie zostanie zakwalifikowanych 80 uczniów z kierunków Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Architektury Krajobrazu oraz Szkoły Branżowej. W przygotowaniach do mobilności wezmą udział osoby z listy rezerwowej. Rekrutacja zostanie przeprowadzona w terminie 08.03-29.03.2021 roku, dla wyjazdów jesienią 2021 roku.
Zapraszam do udziału w projekcie.
Marianna Milewska – koordynator projektu.

 


Regulamin Rekrutacji Uczestników Praktyk w Grecji

Pobierz

Formularz dla kandydatów
Pobierz





greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Niedziela
20 Czerwca 2021
Imieniny obchodzą
Bogna, Bogumiła, Bożena, Florentyna,
Franciszek, Michał, Rafał, Rafaela,
Sylwery

Do końca roku zostało 195 dni.
Zodiak: Bliźnięta

Licznik odwiedzin

458544
DzisiajDzisiaj115
WczorajWczoraj141
Ten tydzieńTen tydzień1203
Ten miesiąc Ten miesiąc 3747
WszystkieWszystkie458544