Wycieczka do Ogrodu Botanicznego w Łodzi

img 6592     Uczniowie klas I i II Technikum Architektury Krajobrazu w dniu 10 maja odwiedzili Ogród Botaniczny w Łodzi. Jest to druga co do wielkości w naszym kraju tego typu placówka. Młodzież mogła zapoznać się z wieloma gatunkami, które wciąż są mało popularne w uprawie, jednak bardzo dekoracyjne.  Największym zainteresowaniem cieszyły się  właśnie kwitnące azalie i różaneczniki. Oprócz przepięknych roślin młodzież mogła również podziwiać wystawę stworzoną przez Związek Polskich Artystów Plastyków z okręgu Łódzkiego zatytułowaną „W ogrodach”.

Wycieczka zawodowa do ZETOR POLSKA w Kaliszu

img 20180510 112408    ZETOR POLSKA, centrum dystrybucyjno-serwisowe w Kaliszu, odwiedzili dziś uczniowie klas pierwszych technikum oraz branżowej szkoły pierwszego stopnia. Program wizyty, składał się z trzech części. Pierwszym etapem, było powitanie oraz godzinna prelekcja dotycząca historii marki ZETOR, aktualnej oferty ciągników oraz nowości i rozwiązań technologicznych w oferowanych produktach, który poprowadził dyrektor ds. marketingu ZETOR Polska. W dalszym etapie, każdy z uczestników mógł z bliska zapoznać się ze wszystkimi modelami ciągników z każdej dostępnej serii. Pod okiem pracowników serwisu uczniowie wykonywali jazdy próbne po specjalnie przygotowanym placu manewrowym. Najwięcej emocji dostarczył jednak ostatni etap, gdzie pracownicy centrum przygotowali konkurs umiejętności w prowadzeniu ciągnika. Poległa on na precyzyjnym przeciągnięciu długiego łańcucha, doczepionego do ciągnika, jeżdżąc zarówno przodem jak i tyłem, a o wyniku decydował pomiar dokładności w stosunku do wyznaczonego pola tolerancji. W rywalizacji wzięli udział wszyscy uczestnicy wycieczki. Najprecyzyjniej zadanie to wykonał uczeń klasy I BT, Cezary Karolczyk a w rywalizacji między klasami technikum a szkołą branżową, lepsi okazali się uczniowie klasy I BB. Wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki a trzy pierwsze miejsca zostały dodatkowo wyróżnione firmowymi gadżetami. Organizatorem wycieczki był Grzegorz Bojanowski przy współudziale Piotra Bojanowskiego.





Pożegnanie maturzystów

img 6527     Dnia 27 kwietnia tradycyjnie uczniowie klas III pożegnali tegorocznych abiturientów. Pierwsza część podczas której Dyrektor wraz z wychowawcami wręczył świadectwa  oraz nagrodził wybitnych uczniów, miała charakter podniosły i uroczysty. Puchary za osiągnięcia sportowe zakończyły część oficjalną. Później nastąpiła cześć artystyczna, która wzbudziła fale śmiechu. Tort upieczony przez uczniów klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych był słodką nagrodą za 4 lata spędzone w murach naszej szkoły. Na koniec nie mogło się obejść bez pamiątkowych zdjęć. Abiturientom życzymy: samych słonecznych dni oraz  spokojnych portów.

Drzwi Otwarte 2018

img 6241     Już po raz kolejny nasza szkoła zorganizowała Drzwi Otwarte dla uczniów klas trzecich okolicznych gimnazjów. Tradycyjnie imprezę zainaugurował dyrektor Marian Aleksiński, który powitał wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej. Następnie głos zabrał kierownik szkolenia praktycznego Mariusz Szymański i przedstawił ofertę naszej szkoły na rok szkolny 2018-2019. Omówieniu kierunków kształcenia towarzyszyły pokazy: barmański, biżuterii florystycznej, dekoracji stołów na różne okazje, automatycznego prowadzenia maszyny i pojazdu rolniczego na kolumnie demo oraz wizualizacja komputerowa ogrodu w programie sketchup. Następnie młodzież została podzielona na grupy i oprowadzona przez opiekunów po poszczególnych pracowniach oraz internacie.      
     W pracowni Architektury Krajobrazu gimnazjaliści mogli samodzielnie wykonać biżuterię florystyczną, zaprojektować  ogród w wersji ręcznej i komputerowej oraz zobaczyć pokaz formowania roślin. W pracowni  Żywienia i Usług Gastronomicznych każdy mógł skosztować naleśników, soków, wypieków oraz zupy gazpacho. Gimnazjaliści mieli również okazję wziąć  udział w warsztatach carvingu.  Z kolei osoby zainteresowane kierunkiem Mechanizacja Rolnictwa i Agrotronika mogli przejechać się ciągnikiem i kombajnem oraz wziąć udział w pokazach: agrotroniki, geometrii kół z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu diagnostycznego oraz sprzętu rolniczego. Tradycyjnie przed internatem  na wszystkich czekały kiełbaski grilla.


Konkurs gastronomiczno - językowy

dsc 0092     Już po raz czwarty uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicz- nych spotkali się na drodze rywalizacji w konkursie gastronomiczno – językowym, aby walczyć o główną nagrodę rzeczową oraz wyjazd na Mazury. Tegorocznym hasłem przewodnim konkursu była staropolska zupa oraz naleśniki w magicznej odsłonie. Na stołach gościła zupa szczawiowa, gulaszowa, ziemniaczana oraz wyśmienity forszmak. Naleśniki także przybrały różne formy, od podanych w pucharku z musem czekoladowym i owocami, płonących ze szpinakiem i serem, po niezwykle apetyczne ażurowe z bitą śmietaną i owocami. Wszystkie sporządzone potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie. Komisji  trudno było dokonać wyboru, jednakże biorąc pod uwagę także prezentacje potraw w języku angielskim, estetykę podania i wyśmienity smak najlepszą drużyną okazała się być klasa I HTP w składzie : Katarzyna Banasiak, Lena Kameduła i Natalia Siwińska. Gratulujemy zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie.


Wloskie praktyki

greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Sobota
25 Czerwca 2022
Imieniny obchodzą
Albrecht, Eulogiusz, Lucja, Łucja,
Tolisława, Wilhelm

Do końca roku zostało 190 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

511984
DzisiajDzisiaj15
WczorajWczoraj191
Ten tydzieńTen tydzień840
Ten miesiąc Ten miesiąc 3772
WszystkieWszystkie511984