Warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.
11 grudnia 2018 r. odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Organizatorem spotkania był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Podczas warsztatów został wygłoszony wykład na temat certyfikowanej żywności ekologicznej. Następnie pod okiem Tobiasza Puchalskiego, zwycięzcy jednego z odcinków pierwszej edycji programu TVN „Ugotowani”, uczniowie przyrządzili następujące dania: kurczaka z ryżem po chińsku, rybę z glazurą z ogórków i kaparów na kaszy kuskus, śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika, makaron penne z dynią i masłem, bruschette, carpaccio z buraka oraz naleśniki z serem i owocami. Zdobyte przez uczniów doświadczenia będą z pewnością przydatne w życiu codziennym i nie tylko.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
Dnia 5 grudnia 2018 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Przygotowanie do kariery” prowadzone przez Roberta Sowę, przy współpracy z firmą Prymat. Trzydzieścioro uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w przygotowaniu bizneslunchu. W ramach projektu uczniowie przygotowali aromatyczna zupę hiszpańską z chorizo, soczewicą oraz świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki marynowaną w przyprawach korzennych z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz tort bezowy z kremem kardamonowym na bazie serka mascarpone ze świeżymi owocami. Głównym założeniem tych warsztatów było doskonalenie swoich umiejętności pod okiem najlepszych kucharzy. Dzięki uprzejmości firmy Prymat szkoła została wyposażona w zapas przypraw , a dodatkowo każdy z uczestników dostał fartuch z logo firmy oraz upominek w formie książki z przepisami mistrza kulinarnego – Roberta Sowy. Spotkanie zostało zorganizowane przez panią Monikę Masierę i Mariolę Okulską. Corocznie w takich warsztatach bierze udział 12 szkół wybranych przez organizatorów, osoba z najlepszymi zmysłami kulinarnymi z każdej szkoły przechodzi do następnego centralnego etapu, którym jest udział w finale autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca br. w Ptak Warsaw Expo podczas targów EuroGastro. Wyróżniona w naszej szkole została Natalia Szymańska, która będzie miała zaszczyt reprezentować naszą szkołę podczas tego konkursu.
Mikołajki w Internacie
Jak co roku 6 grudnia, również i tym razem społeczność internacką odwiedził przybysz z dalekiej i mroźnej krainy – Św. Mikołaj. Pomimo braku białego puchu za oknami , stawił się na czas, by wraz ze swoimi Śnieżynkami obdarować każdego mieszkańca drobnymi upominkami. Oczywiście, aby tradycji stało się zadość, nie obyło się bez recytowania wierszyków, śpiewania kolęd i wykonywania różnego rodzaju zadań sprawnościowych. Miejmy nadzieję, że hojny darczyńca nie zapomni o nas także w przyszłym roku i pomimo napiętego grafika znajdzie trochę czasu na kolejną wizytę.
Jak co roku 6 grudnia, również i tym razem społeczność internacką odwiedził przybysz z dalekiej
i mroźnej krainy – Św. Mikołaj. Pomimo braku białego puchu za oknami , stawił się na czas, by wraz ze swoimi Śnieżynkami obdarować każdego mieszkańca drobnymi upominkami. Oczywiście, aby tradycji stało się za dość, nie obyło się bez recytowania wierszyków, śpiewania kolęd i wykonywania różnego rodzaju zadań sprawnościowych. Miejmy nadzieję, że hojny darczyńca nie zapomni o nas także
w przyszłym roku i pomimo napiętego grafika znajdzie trochę czasu na kolejną wizytę.
Mikołajki w szkole
W tym roku na wizytację do naszej szkoły przyjechał niespodziewany gość. Starszy facet z siwą już brodą, o pełnych kształtach i ubrany w czerwony mundurek przemierzał bezkres szkolnych korytarzy, pracowni i sal lekcyjnych w poszukiwaniu ewentualnych uchybień. Wraz ze swoimi pomocnicami zaglądał na prowadzone przez nauczycieli zajęcia z młodzieżą, śledził działalność pracowników administracji i obsługi, a także przyglądał się poczynaniom Dyrekcji. Grono Pedagogiczne prowadzące w tym czasie lekcje w popłochu stawało wraz z uczniami do zdjęć, starając się zyskać tym samym przychylność kontrolujących. Jakże wielkim dla wszystkich było zdziwieniem, gdy okazało się, że tajemniczym przybyszem w dziwacznym ubraniu jest Św. Mikołaj przybywający do Nas z dwiema towarzyszącymi mu Śnieżynkami. Celem wizyty było tak naprawdę obdarowanie wszystkich uczniów i pracowników szkoły oraz internatu drobnymi słodkościami, zanim przybysz z Laponii wyruszy w dalszą podróż. Oby więcej takich niespodziewanych kontroli w naszej placówce, a na następną zapraszamy już w przyszłym roku !!!
GALERIA 1
GALERIA 2
Szkolenie w ramach Światowego Dnia Walki z HIV i AIDS
5 grudnia 2018r. uczennice naszej szkoły Natalia Kubiak i Joanna Kos z klasy II PT wzięły udział w szkoleniu, które odbyło się w Starostwie Powiatowym w Kole. Szkolenie zorganizowane zostało przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w ramach przypadającego 1 grudnia Światowego Dnia Walki z HIV i AIDS. Spotkanie miało na celu przybliżenie tematyki związanej z profilaktyką HIV i AIDS oraz profilaktyką uzależnień. Uczestnicy szkolenia z zainteresowaniem wysłuchali prelekcji na temat negatywnych skutków zażywania środków uzależniających. Prelekcję przeprowadzili Pan Paweł Malcherczyk – terapeuta uzależnień z Poradni Profilaktyczno-Konsultacyjnej w Koninie – Stowarzyszenie MONAR oraz asp. Mariusza Rumiejowskiego z Wydziału Prewencji KPP w Kole. Prelegenci przestrzegali uczestników szkolenia przed ryzykownymi zachowaniami oraz starali się uzmysłowić im, jak bardzo, czasami tylko jedna nieprzemyślana decyzja może odmienić życie człowieka. Bądźmy więc rozsądni i rozważni w każdej sytuacji.