II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów

img 4896   Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu sztuką kulinarną, w naszej szkole po raz drugi zorganizowaliśmy II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów.
   Na nasze zaproszenie pozytywnie odpowiedziało dziewięć okolicznych gimnazjów: Gimnazjum im. Orła Białego w Powierciu, Gimnazjum im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Gimnazjum nr 3 w Kole, Gimnazjum w Brdowie, Gimnazjum w Dąbiu, Publiczne Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku, Szkoła Podstawowa w Uniejowie, Gimnazjum w Łuczywnie oraz Gimnazjum SPSK im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej.
     Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie gimnazjaliści zmagali się z testem teoretycznym, by udowodnić, że znane są im tradycje kulinarne regionu, tajniki zdrowego odżywiania oraz sztuki kulinarnej. Sześcioro gimnazjalistów, którzy najlepiej poradzili sobie z testem, przystąpiło do rywalizacji o I miejsce w drugim etapie konkursu. Tym razem uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Ich zadaniem było przygotowanie i podanie pierogów z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podanych na carpaccio  z pieczonego buraka w sosie miętowym, w asyście chrupiących chipsów z boczku.
     Gimnazjaliści mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku i estetyki, ale także staranność i kreatywność.

Laureatką II Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla Gimnazjalistów została Magdalena Markowska z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku.

Pozostali uczestnicy zajęli następujące miejsca:

Dominik Korcz z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku
- II miejsce,
Oliwia Grabowska ze Szkoły Podstawowej im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie
- III miejsce,
Amelia Kosmalska ze Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej
– IV miejsce
Adam Tamborski ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Dąbiu
– V miejsce,
Alicja Szafrańska z Zespołu Szkół w Brdowie
– VI miejsce.

      Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były puchary i  nagrody rzeczowe. Dla wszystkich uczestników  - nagrody pocieszenia oraz dyplomy.  Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali dla gimnazjalistów pokaz barmański oraz warsztaty carvingu. Nasi uczniowie również mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, przygotowując dla swoich młodszych kolegów i koleżanek z gimnazjów dietetyczne przekąski, flambirowane naleśniki karmelizowane w pomarańczach, rozgrzewający krem dyniowy z nutką imbiru i inne,  a wszystko to pod czujnym okiem p. Moniki Masiery i Marioli Okulskiej które były koordynatorkami konkursu.
      Składamy jednocześnie ogromne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz ich opiekunów, za przygotowanie przyszłych mistrzów kulinarnych, którzy wykazali się ogromną wiedzą tematyczną i niebywałymi zdolnościami gastronomicznymi.

Zagraniczne szkolenia nauczycieli

04     W roku szkolnym 2017/2018 pan Piotr Bojanowski - nauczyciel przedmiotów zawodowych z mechanizacji i agrotroniki - uczestniczył w dwutygodniowym zagranicznym szkoleniu, które odbyło się w Deula Nienburg w Niemczech.  Zostało ono zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Wyjazd odbył się w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
     Podczas szkolenia pan Piotr Bojanowski uczestniczył w licznych seminariach dotyczących przetwórstwa i produkcji rolniczej. Ponadto kilkakrotnie był gościem w dużych oraz prywatnych gospodarstwach rolnych. Pod koniec pobytu odbył dwudniowe szkolenie na targach AGROTECHNIKA w Hanowerze. Wyjazd umożliwił mu zapoznanie się z branżą rolniczą w Niemczech oraz przyczynił się do wymiany doświadczeń. Zdobyta w ten sposób wiedza przyczyni się do lepszego przekazania wiedzy uczniom w macierzystej szkole i nie tylko.

Monodram Piotra Cyrwusa

zdjecie kino     Dnia 9 lutego szesnastoosobowa grupa uczniów, pod opieką Joanny Suliburskiej - nauczyciela języka polskiego, wzięła udział w spektaklu pt. „Zapiski oficera Armii Czerwonej”, który odbył się w Miejskim Domu Kultury w Kole. Monodram Piotra Cyrwusa na podstawie prozy Sergiusza Piaseckiego pod tym samym tytułem odnosi się do tematu „machiny komunistycznego totalitaryzmu”. Starszy lejtnant Michaił Zubow 14 września 1939 roku wkracza do  Polski. Dla człowieka wychowanego w systemie totalitarnym Polska to kraj sprzeczności i dziwów. Lejtnant interpretuje rzeczywistość po swojemu. Na pierwszy rzut oka postrzegany przez niego świat jest groteskowy i komiczny. Czas jednak jest nieubłagany, wypadki wojenne doświadczają naszego bohatera. To niecodzienne   wydarzenie teatralne było ciekawą lekcją historii, a ze względu na rodzaj sztuki i kunszt aktorski Piotra Cyrwusa  atrakcyjną lekcją języka polskiego.
plakat

Walentynki

img 4667     Dnia 8 lutego uczniowie ZSCKR „ zostali ugodzeni strzałą Amora” podczas akademii z okazji Walentynek. Młodzież zaprezentowała uczucie miłości wyrażając je w sposób humorystyczny. Widzieliśmy Andrzeja podczas wyjazdu nad morze oraz obserwowaliśmy jak można znaleźć swoją drugą połówkę przez Internet.
Podczas takiego święta nie mogło oczywiście zabraknąć Romea i Julii. Uczniowie, którzy wcielili się w role głównych bohaterów rozbawili publiczność do łez.
     Mamy nadzieję, że uczucie miłości , jeżeli jeszcze go nie ma, rozkwitnie w sercach wszystkich obecnych na akademii.
     Dzień Walentego został połączony z Tłustym Czwartkiem. Młodzież Technikum Żywienia osłodziła nam obchody pysznymi pączkami.
Dziękujemy

                                                                                                             

Szkolenie ,,Mój Walenty jest The Best, idzie ze mną zrobić test”

 2085118     08.02.2018r. w ramach działań profilaktycznych odbyło  się szkolenie ,,Mój Walenty jest The Best, idzie ze mną zrobić test”, przeprowadzone przez panią Beatą Biskupską – starszą  asystent  Oświaty Zdrowotnej i Promocji  Zdrowia z PSSE w Kole.  Uczniowie, którzy wzięli udział w szkoleniu, mieli okazję poszerzyć swoją  wiedzę na temat profilaktyki HIV/AIDS.  Celem szkolenia było również promowanie postawy akceptacji i tolerancji wobec ludzi zakażonych wirusem HIV  i chorych na AIDS.

logo ministerstwa

logomin

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Wtorek
25 Września 2018
Imieniny obchodzą
Aureli, Aurelia, Aurelian, Franciszek,
Gaspar, Herkulan, Kamil, Kleofas,
Kleopatra, Ładysław, Piotr, Rufus,
Świętopełk, Wincenty, Władysław,
Władysława, Włodzisław

Do końca roku zostało 98 dni.
Zodiak: Waga

Licznik odwiedzin

254828
DzisiajDzisiaj51
WczorajWczoraj203
Ten tydzieńTen tydzień254
Ten miesiąc Ten miesiąc 4013
WszystkieWszystkie254828