Pomagamy !!!

03     Mimo trwającej pandemii, staramy się wspierać osoby, które potrzebują pomocy, a zwłaszcza dzieci, dlatego też zorganizowaliśmy kolejną zbiórkę artykułów plastycznych i higienicznych właśnie dla najmłodszych. Tym razem nasze wsparcie powędrowało do Świetlicy Socjoterapeutycznej „Niezapominajka” w Inowrocławiu. Dziękujemy wszystkim darczyńcom i cieszymy się ogromnie, że nasza młodzież nie zamyka się na potrzeby innych.

Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem

p1010566     W ramach 5 edycji ogólnopolskiego projektu kulinarnego „Stawiam na wieprzowinę”, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla 19 uczniów klas 1-3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pomysłodawcą i koordynatorem przedsięwzięcia jest Związek „Polskie Mięso”. Merytorycznie program wspiera Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Projekt jest skierowany do szkół gastronomicznych w całej Polsce i ma na celu promocję polskiego mięsa wieprzowego wśród uczniów tych placówek, a także edukację z zakresu jakościi obróbki technologicznej tego rodzaju mięsa.
     Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Część pierwsza obejmowała wykład, w czasie którego Mistrz Kulinarny Marcin Budynek, zaprezentował młodzieży informacje na temat mięsa wieprzowego. Przedstawił m.in. najbardziej popularne rasy świń w Polsce i za granicą, systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce, podział tuszy na elementy kulinarne, cechy jakościowe oraz obróbkę wstępną mięsa. Głos zabrała również pani Judyta Szymkowiak – dietetyk, od kilku lat współpracująca z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, która mówiła o wieprzowinie jako ważnym elemencie diety człowieka.
     Następnie przyszedł czas na część praktyczną szkolenia. Schab w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym, Sajgonki z karkówką czy Makaron smażony z wieprzowiną w czarnym pieprzu i jajkiem z woka to tylko niektóre z dań, które „stworzyli” nasi uczniowie pod kierunkiem Szefa Kuchni Marcina Budynka i jego współpracowników.
     Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik otrzymał dyplom, fartuch, w którym pracował podczas warsztatów oraz profesjonalną patelnię. Koordynatorką projektu z ramienia szkoły była pani Mariola Okulska.

„Kierunek Grecja – z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!”

logotyp 


Rozpoczęła się rekrutacja do projektu

„Kierunek Grecja – z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!”
nr 2020-1-PL01-KA102-078348

Rozpoczęła się rekrutacjado realizowanego przez naszą szkołę projektu „Kierunek Grecja –
z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!” nr 2020-1-PL01-KA102-078348, realizowanego w ramach projektu Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Projekt zakłada wyjazd 80 uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciuna staż zagraniczny do Grecji!

 

W ramach projektu wsparciem zostanie objętych 80 uczniów klas II i III Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu, uczących się w zawodach Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technik Architektury Krajobrazu oraz Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz uczniów Szkoły Branżowej. Uczestnicy zostaną wybrani według określonych kryteriów rekrutacyjnych, pozwalających na zapewnienie wszystkim uczniom zainteresowanym uczestnictwem równych szans udziału w projekcie. Wyboru dokona Komisja Rekrutacyjna, w skład której weszli przedstawiciele szkoły.

 

Podstawą kwalifikowania osób do udziału w projekcie i realizacji praktyk zagranicznych w ramach projektu jest spełnienie następujących warunków: bycie w grupie docelowej, opisanej w § 2 Regulaminu Rekrutacji, złożenie poprawnie wypełnionego formularza rekrutacyjnego, uzyskanie wystarczającej liczby punktów w procesie rekrutacyjnym.

 

Do udziału w projekcie zostanie zakwalifikowanych 80 uczniów z kierunków Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Architektury Krajobrazu oraz Szkoły Branżowej. W przygotowaniach do mobilności wezmą udział osoby z listy rezerwowej. Rekrutacja zostanie przeprowadzona w terminie 08.03-29.03.2021 roku, dla wyjazdów jesienią 2021 roku.
Zapraszam do udziału w projekcie.
Marianna Milewska – koordynator projektu.

 


Regulamin Rekrutacji Uczestników Praktyk w Grecji

Pobierz

Formularz dla kandydatów
Pobierz





„KIERUNEK GRECJA - z Powiercia na Europejski Rynek Pracy!” - I Mobilność

     logotyp

     W dniach 5-16.10.2020 roku młodzież z naszej szkoły odbyła praktyki zagraniczne w Grecji w ramach I mobilności. Głównym celem projektu "Kierunek Grecja - z Powiercia na Europejski Rynek Pracy!" jest rozszerzenie oferty edukacyjnej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu poprzez stworzenie możliwości rozwoju zawodowego dla 82 uczniów, obejmujących organizację we współpracy z zagranicznym partnerem 2-tygodniowych praktyk zawodowych w Grecji.
     W projekcie uczestniczyli uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu, Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych oraz Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki pod opieką nauczycieli: Agnieszki Chłodnickiej-Szymaniak, Joanny Suliburskiej, Wiesławy Trzmiel oraz Wiolety Załęskiej.

Uczniowie w ramach mobilności:
1) Rozwinęli kompetencje i umiejętności zawodowe, językowe i społeczne, kształcąc się w 3 kierunkach: technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu.
2) Ukształtowali właściwe postawy obywatelskie i społeczne.
3) Rozwinęli świadomość kulturową oraz poczucie przynależności do dziedzictwa kulturowego
własnego regionu, kraju i Europy.
4) Podnieślipoziom dobrych praktyk w szkole, zdobyli doświadczenie, poznali nowe metody i techniki nauki.
5) Zwiększyli swoją motywację do nauki oraz szanse na znalezienie pracy.
6) Poznali szczegóły pracy na wybranych stanowiskach w swoich zawodach.

     Uczniowie zrealizowali także program kulturowy, w ramach którego odbyli rejs statkiem na wyspę Skiathos, gdzie zaprojektowano współczesną flagę Grecji oraz kilka lat temu kręcono kilka scen do filmu „Mammamia”. Na statku, kapitan z załogą nauczyli całą grupę ciekawej choreografii do tradycyjnych greckich tańców. Ponadto cała grupa udała się na wycieczkę kulturową do klasztorów w Meteorach, które zostały wybudowane na szczytach skał kilkaset lat temu. Po drodze odbyli przystanek w wytwórni ikon, gdzie zobaczyli jak krok po kroku pisze się ikony. Każdy pamiętał o bliskich i postanowił nabyć pamiątkę dla bliskich. Ponadto w drodze powrotnej przewodniczka opowiedziała o historii regionu i Grecji kontynentalnej. Co więcej wszyscy uczestnicy odbyli krótsze półdniowe wycieczki w ciekawe miejsca z regionu, w którym przebywali.

Koordynatorem projektu jest Marianna Milewska, kierownik praktycznej nauki zawodu.

 





greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Piątek
17 Września 2021
Imieniny obchodzą
Ariadna, Dezyderiusz, Drogosław,
Franciszek, Hildegarda, Justyn, Justyna,
Lambert, Lamberta, Narcyz, Teodora

Do końca roku zostało 106 dni.
Zodiak: Panna

Licznik odwiedzin

473482
DzisiajDzisiaj66
WczorajWczoraj165
Ten tydzieńTen tydzień737
Ten miesiąc Ten miesiąc 2842
WszystkieWszystkie473482