Wojskowe otrzęsiny w internacie

 200418     Zgodnie z coroczną tradycją  uczniowie klas pierwszych zostali uroczyście przyjęci do grona pełnoprawnych mieszkańców naszego internatu. Otrzęsiny w tym roku odbyły się 18 listopada i miały charakter wojskowy. Prowadzący, ubrani w wojskowe mundury wraz ze swoimi pomocnikami, przeprowadzili dla nowych kolegów  11 konkurencji. Należały do nich: „Karykatura wychowawcy ”, „Hawajska tyczka”, „Pij mleko żołnierzu, a będziesz wielki”, „Śniadanie żołnierza”, „Nabici w butelkę”, „POMPUJ”, „Szeregowy dmuchaj balona”, „Tańcz ze szczotką żołnierzu”,  „Łowienie jabłka”, „Smacznego żołnierzu” oraz „Test wiedzy o internacie”.  W konkurencjach brał udział każdy uczeń, a  w tym roku było ich rekordowo dużo, bo aż 61. Po wykonanym zadaniu każdy dostawał czapkę wojskową.  
     To, że internat nie zapomina, przekonało się już kilku uczniów drugiej klasy, których nie było na otrzęsinach w zeszłym roku i musieli wykonać zaległe zadanie. Ostatnim etapem imprezy była specjalna konkurencja taneczna dla nowych wychowawców.  Po  zmaganiach konkursowych przyszedł czas na uroczyste ślubowanie i otrzymanie „orderów pasowania”.
     Uroczystość została przygotowana przez starszych kolegów i koleżanki pod kierunkiem pana Daniela Kowalczyka. Zwieńczeniem „otrzęsin” była dyskoteka.


Uroczysta Akademia z okazji 101 rocznicy odzyskania niepodległości

img 2804     12 listopada w auli szkolnej odbyła się akademia z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uroczystość rozpoczęła się wprowadzeniem Sztandaru Szkoły oraz odśpiewaniem hymnu. Następnie młodzież, pod kierunkiem nauczyciela historii pani Krystyny Kryślak, przedstawiła program słowno-muzyczny opowiadający o najważniejszych wydarzeniach, które doprowadziły do odzyskania niepodległości przez państwo polskie po 123 latach niewoli. W programie oprócz treści historycznych znalazły się wiersze oraz utwory muzyczne nawiązujące do tych wydarzeń.

Nasi uczniowie w Kopalni Soli ,,Kłodawa” S.A

 150510     Dnia 4 listopada br. reprezentacja uczniów ZSCKR w Powierciu uczestniczyła w wycieczce do Kopalni Soli Kłodawa S.A , której organizatorem była Komenda Powiatowa Policji w Kole w nagrodę dla drużyn ze szkół ponadpodstawowych biorących udział w Turnieju z okazji 100-lecia powołania Policji w Polsce.
     Celem wycieczki było zwiedzanie Kłodawskiej Podziemnej Trasy Turystycznej położonej na głębokości 600m.
     Na początku dużo emocji dostarczył zjazd z prędkością 6 m/s w głąb kopalni. Następnie grupa zwiedzała podziemne korytarze i wyeksploatowane komory, wsłuchując się w bardzo ciekawe opowieści Pana przewodnika o historii kopalni, metodach wydobycia i znaczeniu soli oraz tradycjach górniczych. Szlak wycieczkowy biegnie pośród liczącej 200mln lat soli różowej i wraz z przygotowanymi dla turystów pomieszczeniami: Kaplicą Św. Kingii, Grotą Drakuli i salą koncertową robią ogromne wrażenie. Po wyjeździe na powierzchnię, uczestnicy wycieczki zostali obdarowani kłodawską solą spożywczą.
Opiekunem grupy był Pan Zenon Wasiak.

Kwiaty woskowane

img 20191031 103118     Listopad to miesiąc zadumy. Każdy z nas odwiedza groby swoich bliskich. Dziś dysponujemy ogromną ilością kwiatów zarówno żywych, jak i sztucznych.
     Podczas zajęć z innowacji pedagogicznej „Ocalić od zapomnienia – niematerialne dziedzictwo kultury polskiej” postanowiliśmy wrócić  do zapomnianej metody woskowania kwiatów. Dobrze znane wszystkim kwiaty z bibuły zabezpiecza się przed wpływem warunków atmosferycznych poprzez moczenie ich w płynnej parafinie. Metoda  ta jest bardzo prosta, a zarazem skuteczna. W ten sposób przygotowywano dekoracje cmentarne w czasach, gdy nie było tak dużej dostępności artykułów dekoracyjnych.

Konkurs Kulinarny „Z WIEPRZOWINĄ NA TY”

 153930     Dnia 29.10.2019r. Nasi uczniowie rywalizowali z innymi podczas konkursu kulinarnego „Z wieprzowiną na Ty”. Konkurs odbył się w Toruniu, był zorganizowany we współpracy ZSCKR w Kowalu i Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury.  Naszą szkołę reprezentował Rafał Stołowski i Szymon Chwiałkowski uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.  Konkursowi towarzyszyły różne atrakcje i pokazy kulinarne, baristyczne, pokaz drinków bezalkoholowych i inne. Uczestnicy mogli podziwiać Starówkę w Toruniu podczas wycieczki melaksami.

greckie

librus

biegi

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Czwartek
2 Kwietnia 2020
Rocznica śmierci Jana Pawła II
Imieniny obchodzą
Franciszek, Sądomir, Urban,
Władysław, Władysława

Do końca roku zostało 274 dni.
Zodiak: Baran

Licznik odwiedzin

343823
DzisiajDzisiaj190
WczorajWczoraj309
Ten tydzieńTen tydzień1072
Ten miesiąc Ten miesiąc 499
WszystkieWszystkie343823