Studniówka 2019

photo2     Dnia 5 stycznia 2019 roku maturzyści ZSCKR w Powierciu wraz z gronem pedagogicznym oraz zaproszonymi gośćmi bawili się na balu studniówkowym.
Po powitaniu dokonanym przez Darię Kotwińską oraz  Franciszka Strybla głos zabrał Pan Dyrektor. Oficjalne rozpoczęcie balu to konieczność wypowiedzenia magicznych słów: „Poloneza czas zacząć”, które w tym roku mówiły wspólnie dwie osoby:  Dyrektor pan Marek Sobolewski oraz były Dyrektor ZSCKR pan Marian Aleksiński.
     Po odtańczeniu tradycyjnego staropolskiego tańca przyszedł czas na podziękowania skierowane do kierownictwa szkoły, nauczycieli oraz przedstawicieli rodziców. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna w wykonaniu tegorocznych maturzystów. Od tej pory  wszyscy bawili się do białego rana przy akompaniamencie DJ-a.

GALERIA I


GALERIA II

Wieczór wigilijny w internacie

01     Oby skrzydła wiary przykryły kamienie zwątpienia i uniosły serca ponad przemijanie
     Jak co roku cała społeczność internacka wraz z zaproszonymi gośćmi spotkała się, aby wspólnie przeżyć na nowo radość Bożego Narodzenia. Program artystyczny, przygotowany przez wychowanków pod kierunkiem pani Wiesławy Trzmiel i Ryszarda Potrzebskiego, nawiązywał do tegorocznych obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Po programie artystycznym głos zabrał ks. Zbigniew Barcz, który odczytał Ewangelię. Następnie dyrektor Marek Sobolewski i kierownik internatu Ryszard Potrzebski złożyli wszystkim zgromadzonym świąteczne życzenia, a także podziękowali za przygotowanie pięknej i wzruszającej uroczystości. Później wszyscy podzielili się opłatkiem i zasiedli do wieczerzy. Tradycyjnie ten wyjątkowy dla wszystkich wieczór zakończył się wspólnym kolędowaniem.


GALERIA I

GALERIA II

Wolontariuszki z Brazylii i Turcji odwiedziły nasz internat

01     W ramach współpracy naszego internatu ze Stowarzyszeniem Non Stop młodzież internacką odwiedziły wolontariuszki z AISEC:  Quezia Lacerda z Brazylii i Gizem Zeybek z Turcji. Chętni uczniowie mogli porozmawiać z nimi po angielsku, poznać ich kulturę, zwyczaje i tradycje. Wolontariuszki miały także okazję dowiedzieć się czegoś o naszym kraju i polskiej młodzieży.

Warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.

16     11 grudnia 2018 r. odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Organizatorem spotkania był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Podczas warsztatów został wygłoszony wykład na temat certyfikowanej żywności ekologicznej. Następnie pod okiem Tobiasza Puchalskiego, zwycięzcy jednego z odcinków pierwszej edycji programu TVN „Ugotowani”, uczniowie przyrządzili następujące dania: kurczaka z ryżem po chińsku, rybę z glazurą z ogórków i kaparów na kaszy kuskus, śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika, makaron penne z dynią i masłem, bruschette, carpaccio z buraka oraz naleśniki z serem i owocami. Zdobyte przez uczniów doświadczenia  będą z pewnością przydatne w życiu codziennym i nie tylko.

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

08     Dnia 5 grudnia 2018 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Przygotowanie do kariery” prowadzone przez Roberta Sowę, przy współpracy z firmą Prymat.  Trzydzieścioro uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w przygotowaniu bizneslunchu. W ramach projektu uczniowie przygotowali aromatyczna zupę hiszpańską z chorizo, soczewicą oraz świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki marynowaną w przyprawach korzennych z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz tort bezowy z kremem kardamonowym na bazie serka mascarpone ze świeżymi owocami. Głównym założeniem tych warsztatów było doskonalenie swoich umiejętności pod okiem najlepszych kucharzy. Dzięki uprzejmości firmy Prymat szkoła została wyposażona w zapas przypraw , a dodatkowo każdy z uczestników dostał fartuch z logo firmy oraz upominek w formie książki z przepisami mistrza kulinarnego – Roberta Sowy. Spotkanie zostało zorganizowane przez panią Monikę Masierę i Mariolę Okulską.  Corocznie w takich warsztatach bierze udział 12 szkół wybranych przez organizatorów, osoba z najlepszymi zmysłami kulinarnymi z każdej szkoły przechodzi do następnego centralnego etapu, którym jest udział w finale autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca br. w Ptak Warsaw Expo podczas targów EuroGastro. Wyróżniona w naszej szkole została Natalia Szymańska, która będzie miała zaszczyt reprezentować naszą szkołę podczas tego konkursu.

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Czwartek
18 Lipca 2019
Imieniny obchodzą
Arnold, Arnolf, Erwin, Erwina, Kamil,
Karolina, Robert, Roberta, Szymon,
Unisław, Wespazjan

Do końca roku zostało 167 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

294301
DzisiajDzisiaj20
WczorajWczoraj106
Ten tydzieńTen tydzień405
Ten miesiąc Ten miesiąc 2009
WszystkieWszystkie294301