Wieczór wigilijny w internacie

01     Oby skrzydła wiary przykryły kamienie zwątpienia i uniosły serca ponad przemijanie
     Jak co roku cała społeczność internacka wraz z zaproszonymi gośćmi spotkała się, aby wspólnie przeżyć na nowo radość Bożego Narodzenia. Program artystyczny, przygotowany przez wychowanków pod kierunkiem pani Wiesławy Trzmiel i Ryszarda Potrzebskiego, nawiązywał do tegorocznych obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Po programie artystycznym głos zabrał ks. Zbigniew Barcz, który odczytał Ewangelię. Następnie dyrektor Marek Sobolewski i kierownik internatu Ryszard Potrzebski złożyli wszystkim zgromadzonym świąteczne życzenia, a także podziękowali za przygotowanie pięknej i wzruszającej uroczystości. Później wszyscy podzielili się opłatkiem i zasiedli do wieczerzy. Tradycyjnie ten wyjątkowy dla wszystkich wieczór zakończył się wspólnym kolędowaniem.


GALERIA I

GALERIA II

Wolontariuszki z Brazylii i Turcji odwiedziły nasz internat

01     W ramach współpracy naszego internatu ze Stowarzyszeniem Non Stop młodzież internacką odwiedziły wolontariuszki z AISEC:  Quezia Lacerda z Brazylii i Gizem Zeybek z Turcji. Chętni uczniowie mogli porozmawiać z nimi po angielsku, poznać ich kulturę, zwyczaje i tradycje. Wolontariuszki miały także okazję dowiedzieć się czegoś o naszym kraju i polskiej młodzieży.

Warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.

16     11 grudnia 2018 r. odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Organizatorem spotkania był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Podczas warsztatów został wygłoszony wykład na temat certyfikowanej żywności ekologicznej. Następnie pod okiem Tobiasza Puchalskiego, zwycięzcy jednego z odcinków pierwszej edycji programu TVN „Ugotowani”, uczniowie przyrządzili następujące dania: kurczaka z ryżem po chińsku, rybę z glazurą z ogórków i kaparów na kaszy kuskus, śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika, makaron penne z dynią i masłem, bruschette, carpaccio z buraka oraz naleśniki z serem i owocami. Zdobyte przez uczniów doświadczenia  będą z pewnością przydatne w życiu codziennym i nie tylko.

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

08     Dnia 5 grudnia 2018 roku odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Przygotowanie do kariery” prowadzone przez Roberta Sowę, przy współpracy z firmą Prymat.  Trzydzieścioro uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w przygotowaniu bizneslunchu. W ramach projektu uczniowie przygotowali aromatyczna zupę hiszpańską z chorizo, soczewicą oraz świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki marynowaną w przyprawach korzennych z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz tort bezowy z kremem kardamonowym na bazie serka mascarpone ze świeżymi owocami. Głównym założeniem tych warsztatów było doskonalenie swoich umiejętności pod okiem najlepszych kucharzy. Dzięki uprzejmości firmy Prymat szkoła została wyposażona w zapas przypraw , a dodatkowo każdy z uczestników dostał fartuch z logo firmy oraz upominek w formie książki z przepisami mistrza kulinarnego – Roberta Sowy. Spotkanie zostało zorganizowane przez panią Monikę Masierę i Mariolę Okulską.  Corocznie w takich warsztatach bierze udział 12 szkół wybranych przez organizatorów, osoba z najlepszymi zmysłami kulinarnymi z każdej szkoły przechodzi do następnego centralnego etapu, którym jest udział w finale autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca br. w Ptak Warsaw Expo podczas targów EuroGastro. Wyróżniona w naszej szkole została Natalia Szymańska, która będzie miała zaszczyt reprezentować naszą szkołę podczas tego konkursu.

Mikołajki w Internacie

 174101     Jak co roku 6 grudnia, również i tym razem społeczność internacką odwiedził przybysz z dalekiej i mroźnej krainy – Św. Mikołaj. Pomimo braku białego puchu za oknami , stawił się na czas, by wraz ze swoimi Śnieżynkami obdarować każdego mieszkańca drobnymi upominkami. Oczywiście, aby tradycji stało się zadość, nie obyło się bez recytowania wierszyków, śpiewania kolęd i wykonywania różnego rodzaju zadań sprawnościowych. Miejmy nadzieję, że hojny darczyńca nie zapomni o nas także w przyszłym roku i pomimo napiętego grafika znajdzie trochę czasu na kolejną wizytę.

Jak co roku 6 grudnia, również i tym razem społeczność internacką odwiedził przybysz z dalekiej
i mroźnej krainy – Św. Mikołaj. Pomimo braku białego puchu za oknami , stawił się na czas, by wraz ze swoimi Śnieżynkami obdarować każdego mieszkańca drobnymi upominkami. Oczywiście, aby tradycji stało się za dość, nie obyło się bez recytowania wierszyków, śpiewania kolęd i wykonywania różnego rodzaju zadań sprawnościowych. Miejmy nadzieję, że hojny darczyńca nie zapomni o nas także
w przyszłym roku i pomimo napiętego grafika znajdzie trochę czasu na kolejną wizytę.

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Piątek
20 Września 2019
Światowy Dzień Mleka
Imieniny obchodzą
Dionizy, Eustachy, Eustachiusz, Fausta,
Faustyna, Filipina, Irena, Oleg, Ostap,
Sozant

Do końca roku zostało 103 dni.
Zodiak: Panna

Licznik odwiedzin

302345
DzisiajDzisiaj42
WczorajWczoraj125
Ten tydzieńTen tydzień613
Ten miesiąc Ten miesiąc 3119
WszystkieWszystkie302345