Pożegnanie maturzystów

img 6527     Dnia 27 kwietnia tradycyjnie uczniowie klas III pożegnali tegorocznych abiturientów. Pierwsza część podczas której Dyrektor wraz z wychowawcami wręczył świadectwa  oraz nagrodził wybitnych uczniów, miała charakter podniosły i uroczysty. Puchary za osiągnięcia sportowe zakończyły część oficjalną. Później nastąpiła cześć artystyczna, która wzbudziła fale śmiechu. Tort upieczony przez uczniów klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych był słodką nagrodą za 4 lata spędzone w murach naszej szkoły. Na koniec nie mogło się obejść bez pamiątkowych zdjęć. Abiturientom życzymy: samych słonecznych dni oraz  spokojnych portów.

Drzwi Otwarte 2018

img 6241     Już po raz kolejny nasza szkoła zorganizowała Drzwi Otwarte dla uczniów klas trzecich okolicznych gimnazjów. Tradycyjnie imprezę zainaugurował dyrektor Marian Aleksiński, który powitał wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej. Następnie głos zabrał kierownik szkolenia praktycznego Mariusz Szymański i przedstawił ofertę naszej szkoły na rok szkolny 2018-2019. Omówieniu kierunków kształcenia towarzyszyły pokazy: barmański, biżuterii florystycznej, dekoracji stołów na różne okazje, automatycznego prowadzenia maszyny i pojazdu rolniczego na kolumnie demo oraz wizualizacja komputerowa ogrodu w programie sketchup. Następnie młodzież została podzielona na grupy i oprowadzona przez opiekunów po poszczególnych pracowniach oraz internacie.      
     W pracowni Architektury Krajobrazu gimnazjaliści mogli samodzielnie wykonać biżuterię florystyczną, zaprojektować  ogród w wersji ręcznej i komputerowej oraz zobaczyć pokaz formowania roślin. W pracowni  Żywienia i Usług Gastronomicznych każdy mógł skosztować naleśników, soków, wypieków oraz zupy gazpacho. Gimnazjaliści mieli również okazję wziąć  udział w warsztatach carvingu.  Z kolei osoby zainteresowane kierunkiem Mechanizacja Rolnictwa i Agrotronika mogli przejechać się ciągnikiem i kombajnem oraz wziąć udział w pokazach: agrotroniki, geometrii kół z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu diagnostycznego oraz sprzętu rolniczego. Tradycyjnie przed internatem  na wszystkich czekały kiełbaski grilla.


Konkurs gastronomiczno - językowy

dsc 0092     Już po raz czwarty uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicz- nych spotkali się na drodze rywalizacji w konkursie gastronomiczno – językowym, aby walczyć o główną nagrodę rzeczową oraz wyjazd na Mazury. Tegorocznym hasłem przewodnim konkursu była staropolska zupa oraz naleśniki w magicznej odsłonie. Na stołach gościła zupa szczawiowa, gulaszowa, ziemniaczana oraz wyśmienity forszmak. Naleśniki także przybrały różne formy, od podanych w pucharku z musem czekoladowym i owocami, płonących ze szpinakiem i serem, po niezwykle apetyczne ażurowe z bitą śmietaną i owocami. Wszystkie sporządzone potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie. Komisji  trudno było dokonać wyboru, jednakże biorąc pod uwagę także prezentacje potraw w języku angielskim, estetykę podania i wyśmienity smak najlepszą drużyną okazała się być klasa I HTP w składzie : Katarzyna Banasiak, Lena Kameduła i Natalia Siwińska. Gratulujemy zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie.


Szkolny dzień promocji zdrowia i zapobiegania uzależnieniom

img 5938     „Czas i zdrowie to dwa cenne skarby, których nie rozpoznajemy i nie doceniamy, dopóki się nie wyczerpią.” – powiedział amerykański pisarz  Denis Waitley. Dlatego 20 kwietnia był w naszej szkole dniem promocji zdrowego stylu życia bez nałogów. W ramach akcji „Nie biorę, nie palę, nie piję, a zdrowo żyję” młodzież została zapoznana z problematyką uzależnień oraz poznała zasady zdrowego odżywiania. Po obejrzeniu w auli szkolnej filmów i prezentacji poruszających ww. tematy,  wszyscy, zarówno uczniowie jak i nauczyciele, udali się na boisko szkolne na wspólne ćwiczenia ruchowe, które poprowadziła Julia Ferenc z kl. III PT. Po ćwiczeniach każdy mógł poczęstować się kubkiem zdrowego soku, przygotowanego przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Ponadto w ramach akcji młodzież mogła skontrolować swoją wagę oraz wzrost, by poznać swoje BMI. Akcja zorganizowana została pod kierunkiem Haliny Smolarek – pedagoga szkolnego oraz Wiolety Załęskiej – nauczycielki wychowania fizycznego i wychowania do życia w rodzinie.

Diagnostyka Nowoczesnych Maszyn Rolniczych - Zajęcia Pokazowe

img 5872     19.04.2018 gościliśmy w naszej szkole dr inż. Mirosława Czechlowskiego - pracownika naukowego i wykładowcę Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Podczas krótkiej prelekcji przedstawił on aktualną ofertę edukacyjną UP w Poznaniu, a w dalszej części podstawowe informacje dotyczące diagnostyki maszyn rolniczych. Głównym punktem zajęć było wykorzystanie praktyczne urządzeń diagnostycznych, które odbyło się w hali maszyn, gdzie uczniowie mogli zobaczyć, jak powinien przebiegać prawidłowo cały proces diagnostyczny na przygotowanych maszynach. W zajęciach udział wzięli zarówno uczniowie Technikum Mechanizacji Rolnictwa, jak i Branżowej Szkoły Zawodowej. Cały pokaz zainicjował i zorganizował Grzegorz Bojanowski.

logo ministerstwa

logomin

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Środa
26 Września 2018
Imieniny obchodzą
Cyprian, Euzebiusz, Justyna, Łękomir
Do końca roku zostało 97 dni.
Zodiak: Waga

Licznik odwiedzin

254947
DzisiajDzisiaj39
WczorajWczoraj131
Ten tydzieńTen tydzień373
Ten miesiąc Ten miesiąc 4132
WszystkieWszystkie254947