Kolejna edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych za nami !!!

img 20210423 110249     Mimo obostrzeń związanych z pandemią, organizatorom udało się przygotować i przeprowadzić eliminacje okręgowe organizowanej od ponad 40-tu lat olimpiady. 23.04.2021 r. na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu nie mogło zabraknąć przedstawicieli naszej szkoły.

Byli to laureaci etapu szkolnego w czterech blokach tematycznych:
1.    Mechanizacja rolnictwa-uczeń klasy III BT-Przemysław Pietruszka
2.    Architektura krajobrazu-uczennica klasy IV HPT-Aneta Skotnicka
3.    Technologia żywienia-uczennica klasy IV HPT-Natalia Siwińska oraz
       III PT-Katarzyna Osińska
4.    Gastronomia-uczennica klasy III PT Katarzyna Bartniak

Podobnie jak w poprzednich edycjach, uczestnicy musieli zmierzyć się z dwoma etapami: pisemnym oraz praktycznym, który ze względu na ograniczenia miał nieco zmienioną formę-opisową.
Na wyniki rywalizacji musimy poczekać, ale już w tej chwili możemy pogratulować wszystkim uczestnikom zwycięstwa na etapie szkolnym oraz udziału w eliminacjach okręgowych olimpiady, w której uczestniczą szkolni laureaci z kilkunastu szkół z terenu Wielkopolski.

Marzenia o własnej firmie

pwsz     Uczniowie Naszej szkoły uczestniczyli w wykładzie on-line, z cyklu „Czwartkowe spotkania z uczelnią” PWSZ w Koninie, 8 kwietnia 2021 br.  Marzenia o własnej firmie - każdy je miewa. Dr Magdalena Bartczak podczas wykładu: „Jak inaczej projektować własny biznes?” podła nam wiele wskazówek jak z sukcesem je urzeczywistnić. Opierając się na własnych doświadczeniach, wskaże nowe możliwości i rozwiązania dla małych przedsiębiorstw, przybliży istotę kreatywnego podejścia do biznesu. Całość została  omówiona na przykładzie tworzenia sklepu dla marki Grześki, autorskiego projektu prelegentki.
Dr Bartczak jest nie tyko wykładowcą na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Technicznych PWSZ w Koninie, ale także praktykiem - od ponad 20 lat zarządza dużymi markami, m.in. Morliny, Vitax, Grześki, Goplana, Familijne.
Zapraszamy klasy technikum żywienia, na 15 kwietnia o godz. 17.00. Link do wykładu http://bityl.pl/dzOlw wykładu „Dieta bezglutenowa – wskazania do zastosowania”. Omówi rolę jaką pełni gluten w diecie człowieka, a także zasady stosowania diety eliminacyjnej oraz jej medyczne wskazania. Koordynator spotkania Agnieszka Smolińska.

Potrzebna pomoc

Kochani potrzebna pomoc!
Tym Razem nasi lokalni działacze zorganizowali zbiórkę charytatywną na rzecz bezdomnych kobiet i ich dzieci ze schroniska w Łodzi. Dołączmy się i wesprzyjmy tą akcję.Potrzebne są drobne sprzęty gospodarstwa domowego ale również odzież. Rzeczy te mogą być używane. Rzeczy w naszej szkole zbierają jak zwykle panie Wiesława Trzmiel i Anna Szymańska.
Akcja trwa do końca kwietnia.

pomoc

Rynek pracy

1     Uczniowie klas maturalnych wzięli udział 8 kwietnia 2021 w spotkaniu online.
Klasy IV HTP, IV BT miały okazję uczestniczyć w zajęcach interaktywnych (ćwiczenia są wykonywane w aplikacjach Menti.com, padlet).
Instytucją, z którą współpracujemy jest - Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Koninie.
Temat, który realizowliśmy, to „Jak nadążyć – współczesny rynek pracy”. Tematyka zajęć dotyczy zmian na rynku pracy, kompetencji i zawodów przyszłości oraz dokumentów aplikacyjnych.
Uczestniczący w spotkaniu dowiedzieli   się o cechach obecnego rynku pracy - tego , na którym się pojawią; Agencji Pracy Tymczasowej-czym się zajmuje. O kompetencjach: miękkich, twardych. Wiedzą na co zwrócić uwagę, jak się poruszać szukając pracy. Umiejętnościach, kompetencjach, zawodach przyszłości. Koordynatorem  zajęć jest Agnieszka Smolińska.



Uczniowie klas maturalnych wzięli udział 8 kwietnia 2021 w spotkaniu online.

Klasy IV HTTP, IV BT mieły okazję uczestniczyć w zajęcach interaktywnych (ćwiczenia są wykonywane w aplikacjach Menti.com, padlet).

 Instytucją, z którą współpracujemy jest - Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Koninie.

Temat, który realizowliśmy, to „Jak nadążyć – współczesny rynek pracy”. Tematyka zajęć dotyczy zmian na rynku pracy, kompetencji i zawodów przyszłości oraz dokumentów aplikacyjnych.

Uczestniczący w spotkaniu dowiedzieli   się o cechach obecnego rynku pracy - tego , na którym się pojawią; Agencji Pracy Tymczasowej-czym się zajmuje. O kompetencjach: miękkich, twardych. Wiedzą na co zwrócić uwagę, jak się poruszać szukając pracy. Umiejętnościach, kompetencjach, zawodach przyszłości. Koordynatorem  zajęć jest Agnieszka Smolińska.

Wielkanoc tuż tuż

part2     Na naszym szkolnym korytarzu, za sprawą uczniów z technikum architektury krajobrazu i pani Anny Szymańskiej, zadomowiły się wielkanocne zające i baranki. Nie zabrakło też kolorowych jaj. Możemy się poszczycić również olbrzymią pisanką wykonaną przez uczniów mechanizacji rolnictwa pod kierunkiem pana Grzegorza Fili. Oprócz mega pisanki mechanizatorzy wykonali również śliczny koszyczek.

greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Poniedziałek
26 Lipca 2021
Imieniny obchodzą
Anna, Bartolomea, Grażyna, Mirosława
Do końca roku zostało 159 dni.
Zodiak: Lew

Licznik odwiedzin

464880
DzisiajDzisiaj100
WczorajWczoraj148
Ten tydzieńTen tydzień100
Ten miesiąc Ten miesiąc 4481
WszystkieWszystkie464880