Wielkanoc coraz bliżej

27     Tradycyjnie jak co roku hol szkolny przystroiły dekoracje wielkanocne. Aranżacja florystyczna została wykonana przez uczniów w ramach pracy koła florystycznego a dekorację stołu przygotowali uczniowie z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Pierwszy dzień wiosny

img 5445     Popularnym akcentem – „Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty”, uczniowie ZSCKR powitali tak długo wyczekiwaną porę roku. Zima sama od nas odeszła, gdy  zobaczyła jakie trudności do pokonania przygotowała dla niej młodzież. Chętne osoby  zmagały się z ortografią, zabawami:„5 sekund”, „tabu” i „lanie wody”. Mamy nadzieję, że poświęcenie uczniów spowodowało, że zima opuściła nas na dobre.
Niech żyje „Wiosna 2018 !!!”

Dzień Kobiet w Internacie

img 20180307 192017    Dnia 7 marca, męska część społeczności internackiej w ramach świętowania Dnia Kobiet przygotowała dla swoich współmieszkanek uroczystą akademię. Myślą przewodnią tegorocznej uroczystości była złożoność relacji damsko- męskich, które przedstawiono w sposób humorystyczny. Wieczór rozpoczęto od życzeń skierowanych do wszystkich Pań za pomocą krótkiego materiału filmowego, w którym w rolę aktorów wcielili się chłopcy z internatu. Dalszą część wieczoru uświetnił skecz kabaretowy pod wielce wymownym tytułem: „Typowa kobieta”. Przedstawiono w nim męża, który wspomagając się słowami tłumacza przysięgłego, próbował zrozumieć rzeczywiste intencje swojej żony. Na zakończenie, specjalnie dla mieszkanek internatu, wystąpił zespół taneczny „Ciemna strona pomidora”, który później obdarował wszystkie Panie śmiesznymi upominkami.

„SUKCES NASZYCH UCZNIÓW NA OLIMPIADZIE MŁODYCH PRODUCENTÓW ROLNYCH”

img 4998     Nasza szkoła wzięła udział w kolejnej edycji Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, która odbyła się 2 marca 2018r. w ZSR CKP w Kaczkach Średnich. Szkołę reprezentowali uczniowie klas Technikum Mechanizacji Rolnictwa: Bartłomiej Bas z klasy IV, Patrycja Leśniewska z klasy III, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki Maciej Nadolny z klasy  II,  Technikum Architektury Krajobrazu reprezentowała Julia Radowska z klasy  II. Nasze uczennice zostały wyróżnione przez sponsorów. Bartłomiej Bas został laureatem i zajął trzecie miejsce, za które nagrodzony został wyjazdem do EUROPARLAMENTU w Brukseli, sponsorowanym przez posła do Parlamentu Europejskiego   pana Andrzeja Grzyba, dodatkowo otrzymał upominki rzeczowe od sponsorów. Nagrody wręczył  m.in. poseł na sejm  RP Leszek Galemba. Już wkrótce Bartek zmierzy się z najlepszymi w Polsce. Finał krajowy olimpiady odbędzie się w dniach 15-16 marca, podczas XXIV Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem  pana Mariusza Szymańskiego.

II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów

img 4896   Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu sztuką kulinarną, w naszej szkole po raz drugi zorganizowaliśmy II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów.
   Na nasze zaproszenie pozytywnie odpowiedziało dziewięć okolicznych gimnazjów: Gimnazjum im. Orła Białego w Powierciu, Gimnazjum im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Gimnazjum nr 3 w Kole, Gimnazjum w Brdowie, Gimnazjum w Dąbiu, Publiczne Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku, Szkoła Podstawowa w Uniejowie, Gimnazjum w Łuczywnie oraz Gimnazjum SPSK im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej.
     Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie gimnazjaliści zmagali się z testem teoretycznym, by udowodnić, że znane są im tradycje kulinarne regionu, tajniki zdrowego odżywiania oraz sztuki kulinarnej. Sześcioro gimnazjalistów, którzy najlepiej poradzili sobie z testem, przystąpiło do rywalizacji o I miejsce w drugim etapie konkursu. Tym razem uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Ich zadaniem było przygotowanie i podanie pierogów z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podanych na carpaccio  z pieczonego buraka w sosie miętowym, w asyście chrupiących chipsów z boczku.
     Gimnazjaliści mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku i estetyki, ale także staranność i kreatywność.

Laureatką II Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla Gimnazjalistów została Magdalena Markowska z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku.

Pozostali uczestnicy zajęli następujące miejsca:

Dominik Korcz z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku
- II miejsce,
Oliwia Grabowska ze Szkoły Podstawowej im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie
- III miejsce,
Amelia Kosmalska ze Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej
– IV miejsce
Adam Tamborski ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Dąbiu
– V miejsce,
Alicja Szafrańska z Zespołu Szkół w Brdowie
– VI miejsce.

      Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były puchary i  nagrody rzeczowe. Dla wszystkich uczestników  - nagrody pocieszenia oraz dyplomy.  Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali dla gimnazjalistów pokaz barmański oraz warsztaty carvingu. Nasi uczniowie również mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, przygotowując dla swoich młodszych kolegów i koleżanek z gimnazjów dietetyczne przekąski, flambirowane naleśniki karmelizowane w pomarańczach, rozgrzewający krem dyniowy z nutką imbiru i inne,  a wszystko to pod czujnym okiem p. Moniki Masiery i Marioli Okulskiej które były koordynatorkami konkursu.
      Składamy jednocześnie ogromne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz ich opiekunów, za przygotowanie przyszłych mistrzów kulinarnych, którzy wykazali się ogromną wiedzą tematyczną i niebywałymi zdolnościami gastronomicznymi.

logo ministerstwa

logomin

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Niedziela
22 Lipca 2018
Imieniny obchodzą
Albin, Bolesława, Bolisława,
Laurencjusz, Wawrzyniec, Maria
Magdalena, Milenia, Pankracy,
Więcemiła

Do końca roku zostało 163 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

247625
DzisiajDzisiaj49
WczorajWczoraj103
Ten tydzieńTen tydzień665
Ten miesiąc Ten miesiąc 2224
WszystkieWszystkie247625