„Młody kreator sztuki kulinarnej”

 132158     Tym razem w naszej pracowni gastronomicznej gościliśmy młodych kucharzy ze Szkoły Podstawowej nr. 5 im. Arkadego Fiedlera w Kole oraz ich rodziców. Całe spotkanie miało na celu promocję zdrowego odżywiania i pokazanie nieco młodszym uczniom jak wygląda nauka zawodu w naszej szkole. Mali kucharze przygotowywali od podstaw ,pod okiem nauczycieli zawodu oraz młodzieży z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pizze z ulubionymi dodatkami oraz tort bezowy z kremem waniliowym i owocami dla przybyłych rodziców. Mile zaskoczyło nas zaangażowanie dzieci w przygotowanie pysznych potraw. Spotkaniu nadaliśmy tytuł: „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” i takie też dyplomy na zakończenie otrzymał każdy mały kucharz.


W ZSCKR w Powierciu odbyły się ćwiczenia w ramach projektu ekonomicznego NBP : ,, Kuźnia Młodego Przedsiębiorcy’’ etap II

     W pierwszym  etapie  od września odbywały się zajęcia z młodzieżą, prowadzone w formie pracy  zespołowej, w ramach których realizowano zagadnienia ekonomiczne z zakresu funkcjonowania  gospodarki rynkowej i pojęć  ekonomicznych, rynku pracy i innych. Drugi etap projektu obejmuje zajęcia warsztatowe, których celem jest opracowywanie pracy konkursowej przedstawiającej pomysł na własny biznes- własny startup”,. Praca ta 12 czerwca 2019 roku zostanie oceniona przez Komisję Konkursową, która wyłoni i oceni najlepsze prace.
     Finalistami drugiego etapu są:  Katarzyna Sulińska III HTTP, Natalia Siwińska 2 HTTP, Wiktor Różański II BT. Zajęcia prowadzone są przez nauczyciela Agnieszkę Smolińską. Koordynatorem projektu jest Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie. Zajęcia dofinansowane są przez Narodowy Bank Polski. Finalistą gratulujemyJ i  trzymamy kciuki.

SZKOLENIE ,, MŁODZIEŻOWI LIDERZY ZDROWIA – KONTRA HIV’’

img 20190521 101359     Z uwagi na złożoność problemów HIV/AIDS oraz fakt, iż młodzież coraz częściej w młodszym wieku sięga po środki zastępcze oraz wcześnie zaczyna współżycie seksualne, 21.05.2019r. w Miejskim Ośrodku Profilaktyki i Pomocy Rodzinie  w Kole, odbyło się szkolenie młodzieży ponadgimnazjalnej w ramach profilaktyki HIV i AIDS. Organizatorem  szkolenia był Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Kole, Miejski Ośrodek Profilaktyki i Pomocy Rodzinie w Kole oraz Komenda Powiatowa   w Kole. Głównym założeniem spotkania było wyedukowanie Młodzieżowych Liderów Zdrowia, tak aby zdobytą wiedzą mogli dzielić się ze swoimi rówieśnikami. W szkoleniu   udział wzięły uczennice z naszej szkoły: Katarzyna Sulińska, Katarzyna Bartniak i Weronika Bajer. Dziewczęta zgłębiły aktualną wiedzę z zakresu HIV/AIDS, dowiedziały się, gdzie szukać informacji oraz pomocy specjalistów, jak należy słuchać innych i właściwie reagować na ich zwierzenia oraz jak z nimi rozmawiać. Zdobyte informacje  z pewnością  wpłyną korzystnie na tworzenie pozytywnych więzi w szkole oraz spowodują, iż młodzież stanie się bardziej aktywną stroną w procesie edukacyjnym.

Konkurs kulinarny Smaki Wsi

03     24 maja w Karolewie odbyła się VIII edycja Konkursu Kulinarnego Smaki Wsi. O złota patelnię walczyło 18 drużyn z 17 szkół z całego kraju. Tematem tegorocznych zmagań były "Podroby na polskim stole". Nasza szkołę reprezentowały Agata Woźniak i Nikola Duszyńska z klasy IPT pod opieką pani Marioli Okulskiej. Uczennice przygotowały policzki wołowe w winnym sosie na dwóch rodzajach puree z karmelizowanymi buraczkami i musem porzeczkowym. Celem konkursu jest propagowanie zdrowej żywności, ukazywanie różnic kulturowych danego regionu, a przede wszystkim dobra zabawa, która towarzyszy nam co roku. Dodatkową atrakcją zapewnioną przez organizatorów była wycieczka do zamku Ryn wraz z jego zwiedzaniem. Zwieńczeniem tegorocznych zmagań było wyróżnienie, które otrzymaliśmy i apetyt na więcej w przyszłym roku.

Zajęcia wyjazdowe - gospodarstwo nasienno-rolne BOVINAS

03     BOVINAS - gospodarstwo nasienno-rolne w Chodowie, odwiedzili 23 maja uczniowie klasy pierwszej Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki. Gospodarstwo to, jest największym gospodarstwem w powiecie kolskim i zajmuje się głównie uprawą buraka cukrowego i zbóż nasiennych. Drugim kierunkiem działalności spółki, jest produkcja zwierzęca, nastawiona na bydło mleczne. Podczas pobytu w ramach zajęć praktycznych, młodzież zapoznała się z historią spółki, zwiedziła park maszynowy, o którym szczegółowo opowiadał kierownik produkcji roślinnej. Drugim tematem wizyty, było poznanie maszyn i urządzeń stosowanych w mechanizacji produkcji zwierzęcej. Szczegóły techniczne stosowanych technologii, zasady żywienia zwierząt, prac hodowlanych oraz mechanizacji doju, zostały przedstawiony przez głównego zootechnika, który z chęcią odpowiadał również na liczne pytania kierowane przez uczniów. Inicjatorem wycieczki był Grzegorz Bojanowski. Pomoc w organizacji i opiekę nad uczniami zapewnili Wioleta Załęska oraz Piotr Bojanowski.


greckie

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Sobota
19 Października 2019
Imieniny obchodzą
Ferdynand, Fryda, Pelagia, Pelagiusz,
Piotr, Siemowit, Skarbimir, Toma,
Ziemowit

Do końca roku zostało 74 dni.
Zodiak: Waga

Licznik odwiedzin

307765
DzisiajDzisiaj119
WczorajWczoraj155
Ten tydzieńTen tydzień1224
Ten miesiąc Ten miesiąc 3601
WszystkieWszystkie307765