Kwiaty woskowane

img 20191031 103118     Listopad to miesiąc zadumy. Każdy z nas odwiedza groby swoich bliskich. Dziś dysponujemy ogromną ilością kwiatów zarówno żywych, jak i sztucznych.
     Podczas zajęć z innowacji pedagogicznej „Ocalić od zapomnienia – niematerialne dziedzictwo kultury polskiej” postanowiliśmy wrócić  do zapomnianej metody woskowania kwiatów. Dobrze znane wszystkim kwiaty z bibuły zabezpiecza się przed wpływem warunków atmosferycznych poprzez moczenie ich w płynnej parafinie. Metoda  ta jest bardzo prosta, a zarazem skuteczna. W ten sposób przygotowywano dekoracje cmentarne w czasach, gdy nie było tak dużej dostępności artykułów dekoracyjnych.

Konkurs Kulinarny „Z WIEPRZOWINĄ NA TY”

 153930     Dnia 29.10.2019r. Nasi uczniowie rywalizowali z innymi podczas konkursu kulinarnego „Z wieprzowiną na Ty”. Konkurs odbył się w Toruniu, był zorganizowany we współpracy ZSCKR w Kowalu i Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury.  Naszą szkołę reprezentował Rafał Stołowski i Szymon Chwiałkowski uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.  Konkursowi towarzyszyły różne atrakcje i pokazy kulinarne, baristyczne, pokaz drinków bezalkoholowych i inne. Uczestnicy mogli podziwiać Starówkę w Toruniu podczas wycieczki melaksami.

Drużynowe mistrzostwa powiatu w tenisie stołowym

img 20191023 131758     23.10.2019r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Kłodawie reprezentacje dziewcząt i chłopców z naszej szkoły wzięła udział w Drużynowych Mistrzostwach Powiatu w Tenisie Stołowym. W turnieju uczestniczyło pięć szkół z powiatu kolskiego: LO Koło, ZST Koło, ZSRCKU Kościelec, ZSOiT Kłodawa  i ZSCKR Powiercie.  Drużyna chłopców w składzie: Dominik Wojdyński, Sebastian Augustowski i Damian Stajewski zajęli III miejsce, a dziewczęta w składzie Agata Bystrzycka, Weronika Pokrywczyńska i Dorota Kubsik wywalczyły IV lokatę.
Gratulujemy naszym tenisistom!

Drzwi Otwarte w ZSCKR Powiercie

img 2501     Już po raz kolejny w naszej szkole odbyły się Drzwi Otwarte dla uczniów, którzy już wkrótce staną przed wyborem szkoły ponadpodstawowej i tym samym zdecydują o swojej zawodowej przyszłości. Imprezę rozpoczęło wystąpienie: dyrektora szkoły pana Marka Sobolewskiego, wicedyrektora  pani Agnieszki Smolińskiej, kierownika praktycznej nauki zawodu  pani Marianny Milewskiej oraz kierownika internatu  pana Ryszarda Potrzebskiego. Kadra kierownicza  przedstawiła przybyłym ofertę edukacyjną na rok szkolny 2020/2021 oraz przybliżyła historię placówki. Następnie przyszedł czas na część artystyczną, która była związania z obchodzonym każdego roku w szkole "Tygodniem Chleba Żytniego na Zakwasie".
     Odwiedziło nas 21 szkół podstawowych. Wśród gości pojawili się: poseł  na Sejm RP pan Leszek Galemba, Starosta Kolski pan Robert Kropidłowski, Wójt Gminy Koło pan Mariusz Rybczyński oraz proboszcz parafii w Powierciu ks. Radosław Kobiela.
     Po zakończeniu spotkania w auli, młodzież została oprowadzona po poszczególnych pracowniach, internacie oraz po rozległym terenie szkoły. Z okazji obchodów "Tygodnia Chleba Żytniego na Zakwasie" oraz w ramach kampanii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promującej „Produkt Polski”, przybyli mogli spróbować chleba z różnorodnymi dodatkami upieczonego przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz produktów dostarczonych przez lokalne firmy.
     W pracowni Architektury Krajobrazu uczniowie klas ósmych mieli okazję samodzielnie wykonać projekt komputerowy ogrodu, stworzyć własną dekorację florystyczną lub ogród w szkle. Z kolei w pracowni Żywienia i Usług Gastronomicznych na wszystkich czekały pokazy talentów kulinarnych, carvingu oraz sztuki barmańskiej. Każdy uczeń zainteresowany kierunkiem Mechanizacja Rolnictwa i Agrotroniki mógł usiąść za kierownicą ciągnika doposażonego w  system prowadzenia równoległego GPS, sprawdzić się jako operator kombajnu zbożowego, zasiąść w symulatorze pracy kombajnisty, a także wziąć udział w pokazie geometrii kół z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu diagnostycznego. Ponadto przed internatem odbywał się pokaz arborystyki – chirurgii drzew.



Niematerialne dziedzictwo kultury polskiej

img 20191017 090322     W ramach innowacji „Ocalić od zapomnienia – niematerialne dziedzictwo kultury polskiej”, prowadzonej przez panią Annę Szymańską, młodzież w naszej szkole poznaje zapomniane dekoracje, które niegdyś gościły w każdym domu. Pająki ze słomy nie należą do najłatwiejszych do wykonania, potrzebna jest cała masa cierpliwości, ale daliśmy radę :)

greckie

librus

biegi

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Piątek
21 Lutego 2020
Imieniny obchodzą
Eleonora, Feliks, Fortunat, Kiejstut,
Teodor, Wyszeniega

Do końca roku zostało 315 dni.
Zodiak: Ryba

Licznik odwiedzin

332638
DzisiajDzisiaj88
WczorajWczoraj276
Ten tydzieńTen tydzień1203
Ten miesiąc Ten miesiąc 4776
WszystkieWszystkie332638