Dzień Nowych Technologii w Edukacji!

nowetechnologie     22 marca 2021 r Dzień Nowych Technologii w Edukacji!
     Z tej okazji  nasi uczniowie Uczestniczyli w dwóch grupach w zajęciach.
     Jedną grupa  uczestniczyła w "Maratonie Naukowym - MÓZG i jego tajemnice" przygotowany w nawiązaniu do odbywającego się w dniach 15 - 20 marca 2021 r. Światowego Tygodnia Mózgu oraz w ramach Dnia Nowych Technologii w Edukacji . Wydarzenie to miało na celu, zwrócenie uwagi na zagadnienia związane z funkcjonowaniem mózgu oraz popularyzację nowych technologii które z powodzeniem możemy wykorzystywać w edukacji - szczególnie obecnie w dobie pandemii.
Wspólnie obejrzeliśmy,  z pomocą opcji spotkań on-line, przy pomocy Teamsa cztery filmy przygotowanych przez Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu i studentów kognitywistyki Uniwesytetu Mikołaja Kopernika  w Toruniu: " (ZA)PAMIĘTAJ", "Jak to jest, że widzimy świat w 3D", "Mózg emocjonalny”, "Jak Cię widzą, czyli o stereotypach w postrzeganiu".
     Spotkanie stanowiło okazję do wzbogacenia wiedzy o mózgu i układzie nerwowym oraz ich działaniu. Nikt nie ma wątpliwości, że mózg jest bardzo skomplikowanym organem, który steruje naszym ciałem i emocjami. Eksperci są zgodni,  mózg warto trenować systematycznie podobnie jak nasze mięśnie a jednym ze sposobów na trening mózgu jest nauka! Duże znaczenie dla naszego mózgu ma również aktywność fizyczna, która korzystnie wpływa na pamięć, zdolność  jasnego myślenia czy umiejętność  planowania. Ważnym  elementem poprawiającym kondycję mózgu jest zbilansowana dieta, ta poprawia koncentrację oraz wpływa na proces uczenia się. Zdrowe żywienie poprawia też samopoczucie a aby nasz mózg lepiej i wydajniej pracował  należy pamiętać, by nasza dieta zawierała: kwasy omega-3,  witaminy D, C, A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz  minerały: potas, żelazo, magnez, cynk, jod, chrom i mangan.
 Druga grupa w auli w reżimie sanitarnym wzbogacała wiedzę korzystając z nowych technologii  z zakresu:
- rynku pracy –jak się na nim znaleźć, poznała meandry zawodu, przygotowania cv, listu motywacyjnego, CV i rozmowa rekrutacyjna – jak się wyróżnić? | Warsztat dla osób kończących szkołę,
- informacji o zawodzie, jego wymaganiach z Urzędu Pracy.
- CV i rozmowa rekrutacyjna – jak się wyróżnić?
- Netykieta - jak budować dobre relacje.
- Kreatywność , jak wzbogacać swój potencjał.

29 uczniów z naszej szkoły w II etapie ogólnopolskiego konkursu matematycznego “Sapere Aude”

sapare     Miło nam poinformować, że do II etapu ogólnopolskiego konkursu matematycznego “Sapere Aude” zakwalifikowało się aż 29 uczniów z naszej szkoły.  I etap konkursu odbył się 16 marca 2021 r. i  wzięło w nim udział 357 uczniów z 28 szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy z całej Polski zmierzyli się z zadaniami matematycznymi i logicznymi. Do kolejnego etapu zakwalifikowały się 342 osoby. Średni wynik mieści się w przedziale 60 % - 65 %.
     Zadaniem każdego ucznia przystępującego do I etapu było rozwiązanie testu składającego się z 10 zadań. Najlepsze wyniki wśród uczniów naszej szkoły osiągnęli: Dorota Kubsik (90%), Patrycja Lewandowska (90%), Adrian Matuszewski (90%), Aleksandra Jabłońska (80%), Piotr Słowiński (80%), Marek Szadkowski (80%).
     Kolejny etap już 20 kwietnia 2021 r. Trzymamy kciuki za naszą reprezentację i życzymy powodzenia i kwalifikacji do etapu finałowego.
Nauczyciele matematyki

„Wsparcie kształcenia zdalnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu”

 logolap

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu realizują projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pn. „Wsparcie kształcenia zdalnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu”

 

Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zdalnego w Technikum
i Branżowej Szkole I Stopnia w Powierciu poprzez wyposażenie szkoły w sprzęt niezbędny do prowadzenia kształcenia zdalnego w okresie 15.12.2020 r.-31.03.2021 r.

Planowane efekty projektu:  
•  zakup 100 laptopów do nauki zdalnej

Dzięki laptopom nauczyciele i nauczycielki oraz uczniowie i uczennice będą mogli brać udział w kształceniu zdalnym przy wykorzystaniu sprzętów zakupionych w projekcie.

Wartość projektu:  525 000,00 PLN
Dofinansowanie projektu z UE:  446 250,00 PLN

Pomagamy !!!

03     Mimo trwającej pandemii, staramy się wspierać osoby, które potrzebują pomocy, a zwłaszcza dzieci, dlatego też zorganizowaliśmy kolejną zbiórkę artykułów plastycznych i higienicznych właśnie dla najmłodszych. Tym razem nasze wsparcie powędrowało do Świetlicy Socjoterapeutycznej „Niezapominajka” w Inowrocławiu. Dziękujemy wszystkim darczyńcom i cieszymy się ogromnie, że nasza młodzież nie zamyka się na potrzeby innych.

Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem

p1010566     W ramach 5 edycji ogólnopolskiego projektu kulinarnego „Stawiam na wieprzowinę”, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla 19 uczniów klas 1-3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pomysłodawcą i koordynatorem przedsięwzięcia jest Związek „Polskie Mięso”. Merytorycznie program wspiera Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Projekt jest skierowany do szkół gastronomicznych w całej Polsce i ma na celu promocję polskiego mięsa wieprzowego wśród uczniów tych placówek, a także edukację z zakresu jakościi obróbki technologicznej tego rodzaju mięsa.
     Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Część pierwsza obejmowała wykład, w czasie którego Mistrz Kulinarny Marcin Budynek, zaprezentował młodzieży informacje na temat mięsa wieprzowego. Przedstawił m.in. najbardziej popularne rasy świń w Polsce i za granicą, systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce, podział tuszy na elementy kulinarne, cechy jakościowe oraz obróbkę wstępną mięsa. Głos zabrała również pani Judyta Szymkowiak – dietetyk, od kilku lat współpracująca z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, która mówiła o wieprzowinie jako ważnym elemencie diety człowieka.
     Następnie przyszedł czas na część praktyczną szkolenia. Schab w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym, Sajgonki z karkówką czy Makaron smażony z wieprzowiną w czarnym pieprzu i jajkiem z woka to tylko niektóre z dań, które „stworzyli” nasi uczniowie pod kierunkiem Szefa Kuchni Marcina Budynka i jego współpracowników.
     Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik otrzymał dyplom, fartuch, w którym pracował podczas warsztatów oraz profesjonalną patelnię. Koordynatorką projektu z ramienia szkoły była pani Mariola Okulska.

greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Poniedziałek
26 Lipca 2021
Imieniny obchodzą
Anna, Bartolomea, Grażyna, Mirosława
Do końca roku zostało 159 dni.
Zodiak: Lew

Licznik odwiedzin

464876
DzisiajDzisiaj96
WczorajWczoraj148
Ten tydzieńTen tydzień96
Ten miesiąc Ten miesiąc 4477
WszystkieWszystkie464876