Uczniowie z wizytą w Kietrzu, Oświęcimiu i Częstochowie

zdjciegwne     „Nowoczesne rolnictwo z historią w tle” to temat dwudniowej wycieczki szkolnej, w której uczestniczyli uczniowie Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz Branżowej Szkoły I stopnia, która odbyła się 15 i 16 kwietnia br. Pierwszy dzień wyjazdu poświęcono na odwiedzenie jednych z najważniejszych miejsc związanych z historią Polski, tj. Sanktuarium Matki Bożej Częstochowskiej na Jasnej Górze, a następnie zespół niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych Auschwitz-Birkenau w Oświęcimu. W organizacji noclegu oraz wyżywienia dla naszych uczniów pomogła bliźniacza szkoła, czyli ZSCKR im. Władysława Szafera w Głubczycach .
     Kolejny dzień wycieczki to już nie lada gratka dla miłośników rolnictwa, a w szczególności mechanizacji, wizyta w kombinacie rolnym w Kietrzu. Uczniowie zapoznali się z parkiem maszynowym, którym  dysponuje to gospodarstwo - ponad 140 ciągników rolniczych - w tym około 40 marki John Deere łącznie z największym i najnowszym modelem 9620RX oraz najnowszymi maszynami do uprawy, nawożenia, siewu i zbioru. Dodatkowo uczestnicy zwiedzili fermę bydła mlecznego Langowo, w której zobaczyli między innymi zautomatyzowany proces przyrządzania i zadawania pasz TMR, nowoczesną halę udojową typu karuzela na 60 sztuk, kompleks nowoczesnych budynków inwentarskich wraz ze zwierzętami w każdej grupie technologicznej. Każdy z uczestników mógł poznać w praktyce jak funkcjonują najnowsze rozwiązania agrotroniczne, w które wyposażone są niemalże wszystkie maszyny i urządzenia. Funkcjonowanie całego gospodarstwa, jego historię oraz prezentację poszczególnych działów poprowadził pan Mariusz Sikora-prezes Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z o.o.
     Organizatorami i opiekunami wycieczki byli: Piotr Bojanowski, Mariusz Szymański oraz Grzegorz Bojanowski.



OWiUR 2019 - eliminacje okręgowe

01     W tegorocznej Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych wzięły udział cztery uczennice naszej szkoły: Patrycja Leśniewska - mechanizacja rolnictwa, Julia Radowska - architektura krajobrazu, Karolina Rodak-  gastronomia oraz Natalia Szymańska -  technologia żywności. Na początku każdy uczestnik musiał rozwiązać test składający się z 50 pytań dotyczących danej dziedziny. Następnie  młodzież przystąpiła do części praktycznej Olimpiady. Najbliżej podium znalazła się Patrycja Leśniewska, której do znalezienia się w ścisłej czołówce zabrakło 2 punktów. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i dziękujemy za reprezentowanie naszej szkoły. Opiekunem młodzieży był pan Grzegorz Bojanowski.

Kulinarny talent 2019

 1052080     „Takie chwile jak te, nie zdarzają się zbyt często..”
     28 marca 2019 r nasza uczennica Natalia Szymańska walczyła o podium w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez Roberta Sowę „Kulinarny Talent 2019”.  XI edycja konkursu odbyła się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 w Nadarzynie.
     Wśród  finałowej dwunastki najlepszych młodych kucharzy znalazła się właśnie Natalia z IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która przygotowała:  Polędwice z sosem musztardowym na bulionie z czarnej herbaty z risotto z dynią i boczniakami w asyście chrustu z batatów.
    „Kulinarny talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród uczniów szkół gastronomicznych, mających przed sobą obiecującą przyszłość w zawodzie kucharza. Młodzież oceniało profesjonalne jury ,  między innymi Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Wojciech Harapkiewicz, Igor Bragin, Daria Ładocha i inni mistrzowie smaku.
     Konkurs poprowadził znany dziennikarz i prezenter - Krzysztof Ibisz.
Dziękujemy bardzo szefowi Robertowi Sowie, za zorganizowanie konkursu, w którym liczy się młodzieńcza fantazja i odwaga w łączeniu smaków i technik oraz za ogromne możliwości i szanse jakie otrzymała  nasza uczennica.


Pierwszy Dzień Wiosny

obraz011     21 marca uczniowie ZSCKR jak co roku postanowili  pożegnać zimną porę roku, a zaprosić jej następczynię - cieplutką i zieloną wiosnę.  Z tej okazji Samorząd Uczniowski przygotował  konkurencje, które miały przyspieszyć pojawienie się długo oczekiwanej Pani. Nie mogło zabraknąć przygotowanej przez każdą klasę marzanny. Ponadto uczniowie mieli za zadanie przygotować przebrania związane z wiosną. Do zadań należało również wykazanie się znajomością przysłów o ulubionej porze roku.
     Wychowawcy wraz ze swoimi wychowankami „łamali sobie głowy” układając wiersze. Młodzież miała okazję  wykazać się talentami artystycznymi wykonując pisanki. Nie zabrakło także konkurencji sportowych, między innymi: dmuchanej wydmuszki, balonowego spaceru, szukania jajek.
     Do wspólnej zabawy zaproszono również nauczycieli, którzy ”stanęli  do boju” z uczniami w szkolnej familiadzie.
     Na zakończenie tego miłego dnia wszyscy mogli posilić się smakołykami z grilla, nad którymi pieczę dzielnie sprawowały uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.


greckie

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Sobota
19 Października 2019
Imieniny obchodzą
Ferdynand, Fryda, Pelagia, Pelagiusz,
Piotr, Siemowit, Skarbimir, Toma,
Ziemowit

Do końca roku zostało 74 dni.
Zodiak: Waga

Licznik odwiedzin

307771
DzisiajDzisiaj125
WczorajWczoraj155
Ten tydzieńTen tydzień1230
Ten miesiąc Ten miesiąc 3607
WszystkieWszystkie307771