IV Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je”

img 4764     Już po raz czwarty w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je” dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych, którego koordynatorkami są pani Monika Masiera i pani Mariola Okulska. Do tegorocznej rywalizacji stanęła młodzież z dziewięciu okolicznych placówek. Należały do nich: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kościelcu, Szkoła Podstawowa im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej, Szkoła Podstawowa im. Władysława Umińskiego w Przedczu, Szkoła Podstawowa nr 2 im. Adama Mickiewicza w Kole, Szkoła Podstawowa w Trzęśniewie, Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Powierciu, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dąbiu, Szkoła Podstawowa im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie oraz Szkoła Podstawowa w Kiełczewie.
     Po uroczystym powitaniu wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej przez dyrektora szkoły Marka Sobolewskiego, siedemnaścioro uczniów przystąpiło do etapu pisemnego konkursu. Test składał się z 40 pytań jednokrotnego wyboru. Na jego napisanie uczestnicy mieli 45 minut. Po sprawdzeniu części teoretycznej, komisja konkursowa wyłoniła sześć osób, które przeszły do następnego etapu. Pozostałe osoby otrzymały podziękowania za uczestnictwo i nagrody pocieszenia.
     Etap praktyczny konkursu obejmował samodzielne wykonanie dania – aromatycznej piersi z kaczki sous-vide z karmelizowanymi owocami w asyście zasmażanych kopytek. Każdy uczestnik miał przygotowane stanowisko pracy oraz surowce odważone zgodnie z podaną recepturą. Uczniowie mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku  i estetyki, ale także staranność i kreatywność.
     Tegoroczną edycję konkursu wygrała Amelia Rybnik ze Szkoły Podstawowej w Kiełczewie. Drugie miejsce zajęła Maja Ginter ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Umińskiego w Przedczu, a trzecie  zajął Adam Bąbka ze Szkoły Podstawowej im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej. Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były statuetki i  nagrody rzeczowe.
     Przygotowanie konkursu wsparły następujące firmy i przedsiębiorstwa:  Restauracja „Paryż”, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Wielkopolska Izba Rolnicza, Spółdzielnia Mleczarska w Kole, drukarnia - R&P Ewa i Piotr Jabłońscy, Teresa i Krzysztof Góreccy - firma Ogórecki, Grażyna i Mirosław Serafinowiczowie – Gospodarstwo Ekologiczne w Grabinie, Wójt Gminy Grzegorzew oraz  firma SIM Koło.

greckie

librus

biegi

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Czwartek
2 Kwietnia 2020
Rocznica śmierci Jana Pawła II
Imieniny obchodzą
Franciszek, Sądomir, Urban,
Władysław, Władysława

Do końca roku zostało 274 dni.
Zodiak: Baran

Licznik odwiedzin

343830
DzisiajDzisiaj197
WczorajWczoraj309
Ten tydzieńTen tydzień1079
Ten miesiąc Ten miesiąc 506
WszystkieWszystkie343830