Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych


    Chcesz poznać tajniki sztuki kulinarnej, dowiedzieć się, jak przygotować  smaczny posiłek? Jeśli tak, to jest to kierunek dla Ciebie! Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą profesjonalnie  przygotowywać oryginalne potrawy, napoje, desery, ale również  organizować przyjęcia okolicznościowe lub pracować w firmach zajmujących się żywienie zbiorowym.
    Podczas licznych zajęć praktycznych, praktyk i staży zawodowych (również zagranicznych) dowiesz się, jak ułożyć i przygotować urozmaiconą i zdrową dietę, samodzielnie przygotujesz pyszny deser, czy zaserwujesz egzotyczne i kolorowe drinki.Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek który wybierają uczniowie zainteresowani gastronomią i prowadzeniem własnej działalności gastronomicznej. Kończąc tę szkołę uczniowie są przygotowani, aby podjąć dalej naukę na studiach lub od razu wejść na rynek pracy.
     W ramach zajęć z przedmiotów zawodowych  szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
•    przechowywania żywności,
•    produkcji potraw i napojów,
•    ekspedycji potraw i napojów,
•    oceniania jakości żywności,
•    planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
•    organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
•    wykonywania usług gastronomicznych.

Absolwent tego kierunku może podejmować pracę:
•  we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pizzerie, puby, jadłodajnie,  pensjonaty, promy, statki pasażerskie itp.),
•    na stanowisku menadżera gastronomii w restauracjach i obiektach hotelowych,
•    obiektach zbiorowego żywienia,
•    instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
•    instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
•    może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
     Zajęcia praktyczne odbywają się w szkole, w nowocześnie wyposażonych pracowniach  gastronomicznych. W ramach projektu unijnego realizowanego ze środków PO WER na zasadach programu Erasmus+ „ Kierunek Grecja – z Powiercia po nowe doświadczenia zawodowe!” nasi uczniowie mają szansę odbyć staż zagraniczny w Grecji.
Jesteś zainteresowany?
Zapraszamy do nas!
Znajdziesz tu klucz do sukcesu zawodowego :)


greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Poniedziałek
26 Lipca 2021
Imieniny obchodzą
Anna, Bartolomea, Grażyna, Mirosława
Do końca roku zostało 159 dni.
Zodiak: Lew

Licznik odwiedzin

464894
DzisiajDzisiaj114
WczorajWczoraj148
Ten tydzieńTen tydzień114
Ten miesiąc Ten miesiąc 4495
WszystkieWszystkie464894