Indywidualne mistrzostwa szkoły w tenisie stołowym

 4054539     W dniach 04.-05.04.2017r. po raz kolejny w naszej szkole odbyły się Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym w kategorii dziewcząt i chłopców. W rywalizacji wzięło udział dwanaście dziewcząt i trzydziestu chłopców, rozgrywki przeprowadzone zostały  systemem rosyjskim. Zawody cieszyły się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem wszystkich zawodników. W kat. dziewcząt zwycięstwo wywalczyła Julia Ferenc z kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, II miejsce zajęła Sylwia Michalak z kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i III miejsce Aleksandra Urbaniak z kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. W kat. chłopców I miejsce wywalczył Kamil Wojdyński z kl. II Zasadniczej Szkoły Zawodowej, II miejsce zajął Sebastian Witaszczyk z kl. I  Zasadniczej Szkoły Zawodowej, a III miejsce Kewin Marańda z kl.IV Technikum Mechanizacji Rolnictwa. Zwycięzcy otrzymają pamiątkowe statuetki i dyplomy. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!  Organizacją i przeprowadzeniem zawodów zajmowali się pani Wioleta Załęska i pan Daniel Kowalczyk.

 

Szkolny konkurs gastronomiczny

dscf4529     Po raz kolejny w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny. Rywalizowało ze sobą 6 grup z  klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Tematem tegorocznego konkursu był : „Deser na wiejskim stole”. Uczniowie mieli za zadanie przygotować jak najciekawszą recepturę deseru staropolskiego połączonego z elementami nowoczesności. Do oceny Jury konkursowego trafiły m.in: pleśniak podany z jadalnym mchem w koszyczku czekoladowym, szarlotka z domowymi  lodami,   bliny , babeczki , kruche ciasto truskawkowe z nadzieniem serowym i inne.  Najciekawszym i najsmaczniejszym jednak okazał się deser sporządzony przez Mateusza Dorabialskiego i Natalię Szymańską z klasy II TŻ  „Łąkowe marzenie” czyli torcik biszkoptowy  z musem malinowo – lawendowym.
     W tegorocznej dekoracji przeważały kwiaty jadalne oraz świeże owoce.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za zaangażowanie a finalistom gratulujemy.
    Nagrodą główną oprócz nagród rzeczowych jest wyjazd na Ogólnopolski Konkurs Kulinarny wraz z trzydniowym pobytem na Mazurach.

Nowoczesna technologia dla nowoczesnej szkoły

img 1391Nasza Szkoła dzięki współpracy z wiodą- cymi firmami na rynku rolniczym zapewnia dostęp do najnowszych technologii stosowanych w rolnictwie i nowoczesnego sprzętu. W ramach porozumienia z firmą "AGRO-RAMI" Raniś i wspólnicy s.c. do szkoły dotarł ciągnik STEYR 4110 wraz za prasą stałokomorową CASE RB344.  Ciągnik ten poznawać będą uczniowie klas technikum oraz zasadniczej szkoły zawodowej w ramach zajęć praktycznych z eksploatacji pojazdów, maszyn i urządzeń.

Dekoracja z okazji Świąt Wielkiej Nocy

img 1321Jaja są używane od wieków w obrzędo- wości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne. Jajo stanowi zalążek nowego życia, stało się więc symbolem odradzającego się życia znanym w wielu kulturach. Nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, dlatego jednym z głównych elementów naszej wystawy są jaja, w tym roku  wykonane metodą kusudamy. Zające nie zawsze kojarzyły się pozytywnie ze świętami, ich kult sięgał czasów pogańskich, jednak obecnie puszyste zwierzaki budzą pozytywne emocje, przynosząc dzieciom upominki i słodycze. Na naszym korytarzu nie mogło ich zabraknąć, wykonane ze styropianu i gipsu stanowią główny element tegorocznej dekoracji. Autorami wystawy byli: Karina Czupryniak, Klaudia Łukaszewska, Justyna Pasińska, Natalia Dzigorzewska, Sylwia Michalak, Patrycja Leśniewska, Katarzyna Dąbrowska, Daria Kotwińska, Krzysztof Frontczak, Arkadiusz Ruszkowski, Sebastian Banasiak, Bartłomiej Polit. Wszystkie prace zostały wykonane pod kierunkiem opiekunek koła florystycznego.

Targi edukacyjne szkół – Grabów 2017

img 1241     Dzisiaj, 23 marca nasza szkoła miała okazję przedstawić swoją ofertę  na Targach Edukacyjnych w Grabowie. Oprócz tradycyjnej prezentacji kierunków kształcenia, nasi uczniowie zaprezentowali młodszym kolegom z Gimnazjum w Grabowie oraz ich rodzicom swoje umiejętności, które nabyli w naszej szkole.
     Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych poczęstowali gospodarzy własnoręcznie przyrządzonym dietetycznym rafaello, sokiem pomarańczowo-marchewkowym oraz flambirowanymi naleśnikami. Przygotowali również  pokaz barmański oraz warsztaty carvingu.
    Uczennice technikum architektury krajobrazu prezentowały swoje umiejętności, projektując ogród marzeń w programie graficznym  oraz prezentując, w jaki sposób można wykonać biżuterię florystyczną.  Podczas rozmów z naszymi uczniami, gimnazjaliści  mogli przekonać się, że warto dołączyć do społeczności uczniowskiej ZSCKR w Powierciu, a rzeczywistość szkolna nie musi być straszna ani nudna.  
    Z radością możemy stwierdzić, że stoisko naszej szkoły oraz prezentowane  umiejętności naszych uczniów cieszyły się  dużym zainteresowaniem gimnazjalistów  i ich rodziców.

logo ministerstwa

logomin

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Środa
26 Września 2018
Imieniny obchodzą
Cyprian, Euzebiusz, Justyna, Łękomir
Do końca roku zostało 97 dni.
Zodiak: Waga

Licznik odwiedzin

254973
DzisiajDzisiaj65
WczorajWczoraj131
Ten tydzieńTen tydzień399
Ten miesiąc Ten miesiąc 4158
WszystkieWszystkie254973