Gardenia – targi dla architektów krajobrazu i nie tylko

img 4006Hale tętniące życiem, wypełnione zapachem kwiatów oraz całym mnóstwem rozmaitości z branży ogrodniczej i dekoratorskiej – to właśnie GARDENIA.
    W tym roku 3 marca uczniowie naszej szkoły, pod opieką pani Anny Szymańskiej i pani Teresy Grzebieluchy mieli okazję zapoznać się z rozmaitymi nowinkami technicznymi stosowanymi w urządzaniu i pielęgnacji terenów zieleni.

Tłusty czwartek

dscf4371     Tradycyjnie, jak co roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych niemal przez cały tydzień wypiekali pączki dla całej społeczności uczniowskiej, w tym dniu nie mogło ich zabraknąć. Trudno sobie wyobrazić, aby ktoś zapominał o spróbowaniu w tłusty czwartek pulchnego smakowitego ciastka, co stanowi zadośćuczynienie wielowiekowej polskiej tradycji. Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z niespodzianką miała cieszyć się szczęściem przez całe życie. Więc cieszmy się...a o dietę zawsze można dbać od jutra :)

"Bądź wesoły i żyj zdrowo to Ci będzie odlotowo"

dscf4345    Pod takim hasłem dziś 21.02.2017r. w naszej szkole odbyła się prelekcja dotycząca zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania przeprowadzona przez uczennicę klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, laureatkę XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu ŻyciaPCK; Agnieszkę Gruchot pod opieką p. Alicji Kłanieckiej i Moniki Masiery. Po prelekcji i konkursie dla wszystkich uczniów o wiedzy na temat zdrowego odżywiania uczniowie klasy II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zaprosili wszystkich do degustacji dietetycznych potraw, wśród których znalazły się m in. bananowo kokosowe bajaderki, dietetyczne rafaello z kaszy jaglanej, ciasto marchewkowe, koktajle bananowe, smoothie arbuzowe i truskawkowe oraz wiele innych potraw dietetycznych, z przewagą warzyw i owoców. Dla uczniów którzy wygrali konkurs wiedzy o zdrowym odżywianiu przygotowano również nagrody m .in. wyjazd na termy w Uniejowie. Uczniowie mogli również zmierzyć swoją  wagę , ciśnienie krwi, sprawdzić BMI i zasięgnąć porad dietetycznych. Ta cenna lekcja z pewnością wniosła do społeczeństwa uczniowskiego cenne wskazówki co do stylu życia i odżywiania a pyszne potrawy zachwyciły nie tylko wyglądem, ale i smakiem przekonując, że to co jest zdrowe może także świetnie smakować.

Walentynkowy wieczór w internacie

img 0050     Jak co roku 14 lutego społeczność internacka świętowała Dzień Zakochanych. Walentynkowy wieczór rozpoczął krótki skecz o tematyce związków damsko-męskich. Następnie przyszedł czas na rywalizację płci. Dziewczęta i chłopcy musieli sprostać różnorodnym zadaniom. Należały do nich m.in.: dokończenie tytułu filmu lub bajki, rozdzielanie kolorowego konfetti, łączenie w pary znanych zakochanych, odgadywanie tytułów piosenek o miłości oraz szybkie skojarzenia z kolorem czerwonym. Nie zabrakło również konkurencji wymagających dobrej kondycji fizycznej. Uczniowie musieli ułożyć swoje ciała w napis LOVE, a także w jak najszybszym czasie nadmuchać balony. Po wysłuchaniu walentynkowych życzeń i podliczeniu punktacji, grupa ekspertów ogłosiła werdykt oraz wręczyła pamiątkowe dyplomy. Tradycyjnie imprezie towarzyszyła poczta walentynkowa. Imprezę przygotowali uczniowie pod kierunkiem pani Eweliny Macurek.

Profilaktyka antynarkotykowa - prelekcja dla rodziców

03    Zebranie z rodzicami, które odbyło się 27 stycznia 2017r., było okazją, by w ramach działań profilaktycznych szkoły skierowanych do rodziców, poruszyć trudny temat dopalaczy i narkotyków. Na zaproszenie Dyrektora ZSCKR w Powierciu prelekcję na temat: „Rozpoznawanie wczesnych objawów związanych z używaniem środków odurzających oraz substancji psychoaktywnych, zagrożenia wynikające z ich używania, postępowanie w tego typu przypadkach oraz konsekwencje prawne  związane z naruszaniem przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii” poprowadził młodszy aspirant Mariusz Rumiejowski z Komendy Powiatowej Policji w Kole -  Wydział prewencji, Zespół ds. Nieletnich i Patologii.
    Po spotkaniu rodzice  mieli możliwość zadawania pytań prelegentowi oraz uzyskania odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Całość osłodził mały poczęstunek przygotowany przez uczniów klasy pierwszej Technikum żywienia i usług gastronomicznych.

logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Wtorek
18 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Bogusław, Gracjan, Gracjana, Laurencja,
Wilibald, Wszemir

Do końca roku zostało 14 dni.
Zodiak: Strzelec

Licznik odwiedzin

267160
DzisiajDzisiaj49
WczorajWczoraj95
Ten tydzieńTen tydzień144
Ten miesiąc Ten miesiąc 2486
WszystkieWszystkie267160