Technikum żywienia i usług gastronomicznych
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który jest związany głównie z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie poznają zasady urządzania zakładów gastronomicznych, a także gospodarstwa domowego. Nabywają umiejętności sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• układanie diety,
• sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
• estetyczne podawanie pożywienia,
• obsługa klientów,
• sporządzanie napojów,
• planowanie i ocenianie jadłospisów,
• planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
W czasie nauki w technikum uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technicy gastronomii mogą podjąć pracę jako:
• szefowie kuchni,
• managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
• organizatorzy imprez okolicznościowych,
• doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
• pracownicy firm cateringowych.
Zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym - biologia
Przedmioty punktowane w czasie rekrutacji –język polski, język angielski, matematyka, biologia
Warsztay kulinarne z Robertem Sową