Technikum żywienia i usług gastronomicznych


Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który jest związany głównie z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie poznają zasady urządzania zakładów gastronomicznych, a także gospodarstwa domowego. Nabywają  umiejętności sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

 

Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

•    układanie diety,
•    sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
•    estetyczne podawanie pożywienia,
•    obsługa klientów,
•    sporządzanie napojów,
•    planowanie i ocenianie jadłospisów,
•    planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
W czasie nauki w technikum uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Technicy gastronomii mogą podjąć pracę jako:
•    szefowie kuchni,
•    managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
•    organizatorzy imprez okolicznościowych,
•    doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
•     pracownicy firm cateringowych.


Zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym  - biologia
Przedmioty punktowane w czasie rekrutacji –język polski, język angielski, matematyka, biologia


Warsztay kulinarne z Robertem Sową


Wloskie praktyki

greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Sobota
25 Czerwca 2022
Imieniny obchodzą
Albrecht, Eulogiusz, Lucja, Łucja,
Tolisława, Wilhelm

Do końca roku zostało 190 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

511988
DzisiajDzisiaj19
WczorajWczoraj191
Ten tydzieńTen tydzień844
Ten miesiąc Ten miesiąc 3776
WszystkieWszystkie511988