Technikum żywienia i usług gastronomicznych

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

      Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem
i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
 

Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
    
•     planuje, organizuje i prowadzi produkcję w zakładach gastronomicznych
•     sporządza plan produkcji, kalkulacje
•     prowadzi produkcję wszystkich asortymentów potraw i posiłków
•     rozlicza produkcję zakładów gastronomicznych
•    organizuje i nadzoruje pracę magazynu oraz obsługę konsumenta
•    obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne
•    opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw
•    prowadzi kalkulację cen oraz dokumentację rozliczeniową i technologiczną
      w zakładach gastronomicznych

 

W czasie nauki w technikum uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:

TG.07.  Sporządzanie potraw i napojów
TG.16.  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Możliwość pracy:

   - wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się
     prowadzeniem działalności gastronomicznej (restauracje, hotele, snack-bary,
     kawiarnie, bary i restauracje biurowe)
   - hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, promach, statkach pasażerskich
   - prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług
     gastronomicznych


logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Wtorek
20 Listopada 2018
Imieniny obchodzą
Anatol, Edmund, Feliks, Jeron,
Oktawiusz, Sędzimir

Do końca roku zostało 42 dni.
Zodiak: Skorpion

Licznik odwiedzin

263324
DzisiajDzisiaj29
WczorajWczoraj146
Ten tydzieńTen tydzień175
Ten miesiąc Ten miesiąc 2777
WszystkieWszystkie263324