Dzień Kobiet w internacie
Zgodnie z wieloletnią tradycją we wtorek 10 marca br. odbyła się w internacie uroczystość z okazji Dnia Kobiet. Chłopcy wraz z wychowawcą Zenonem Wasiakiem przygotowali dla Dziewcząt i Pań występy artystyczne, złożyli życzenia oraz wręczyli różę i słodki upominek. Życzenia złożył także Kierownik internatu Ryszard Potrzebski. Przedstawicielki płci pięknej podziękowały za pamięć i zorganizowane miłego i radosnego wydarzenia. Wszystkim Paniom życzymy dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz szczęścia, uśmiechu i spełnienia marzeń.
Przygoda z makramą
Makrama to sztuka znana już w starożytności. Polega ona na wiązaniu ze sobą sznurków bez użycia igieł, drutów czy szydełka. Po latach zapomnienia przeżywa obecnie swój renesans. Techniką tą możemy wykonać najróżniejsze dekoracje. W naszej szkole uczniowie klasy II Technikum Architektury Krajobrazu mieli okazję poznać podstawy makramy i pod okiem pani Anny Szymańskiej wykonali własnoręcznie ozdobne kwietniki.
Ochrona i kształtowanie krajobrazu w terenie – lekcja wyjazdowa
Ochrona i kształtowanie krajobrazu to przedmiot, na którym uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu poznają między innymi historię ogrodów. Dziewiątego marca uczniowie klasy III Technikum Architektury Krajobrazu wzięli udział w lekcji wyjazdowej do Zespołu Pałacowo-Parkowego w Kościelcu, aby na własne oczy zobaczyć układ przestrzenny oraz elementy charakterystyczne dla ogrodu dziewiętnastowiecznego w stylu romantycznym. Serdecznie dziękujemy Dyrekcji Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych w Kościelcu za możliwość zorganizowania lekcji terenowej oraz za możliwość zwiedzenia wnętrza przepięknego pałacu.
IV Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je”
Już po raz czwarty w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je” dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych, którego koordynatorkami są pani Monika Masiera i pani Mariola Okulska. Do tegorocznej rywalizacji stanęła młodzież z dziewięciu okolicznych placówek. Należały do nich: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kościelcu, Szkoła Podstawowa im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej, Szkoła Podstawowa im. Władysława Umińskiego w Przedczu, Szkoła Podstawowa nr 2 im. Adama Mickiewicza w Kole, Szkoła Podstawowa w Trzęśniewie, Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Powierciu, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dąbiu, Szkoła Podstawowa im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie oraz Szkoła Podstawowa w Kiełczewie.
Po uroczystym powitaniu wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej przez dyrektora szkoły Marka Sobolewskiego, siedemnaścioro uczniów przystąpiło do etapu pisemnego konkursu. Test składał się z 40 pytań jednokrotnego wyboru. Na jego napisanie uczestnicy mieli 45 minut. Po sprawdzeniu części teoretycznej, komisja konkursowa wyłoniła sześć osób, które przeszły do następnego etapu. Pozostałe osoby otrzymały podziękowania za uczestnictwo i nagrody pocieszenia.
Etap praktyczny konkursu obejmował samodzielne wykonanie dania – aromatycznej piersi z kaczki sous-vide z karmelizowanymi owocami w asyście zasmażanych kopytek. Każdy uczestnik miał przygotowane stanowisko pracy oraz surowce odważone zgodnie z podaną recepturą. Uczniowie mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku i estetyki, ale także staranność i kreatywność.
Tegoroczną edycję konkursu wygrała Amelia Rybnik ze Szkoły Podstawowej w Kiełczewie. Drugie miejsce zajęła Maja Ginter ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Umińskiego w Przedczu, a trzecie zajął Adam Bąbka ze Szkoły Podstawowej im. Kard. S. Wyszyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Wólce Czepowej. Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były statuetki i nagrody rzeczowe.
Przygotowanie konkursu wsparły następujące firmy i przedsiębiorstwa: Restauracja „Paryż”, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Wielkopolska Izba Rolnicza, Spółdzielnia Mleczarska w Kole, drukarnia - R&P Ewa i Piotr Jabłońscy, Teresa i Krzysztof Góreccy - firma Ogórecki, Grażyna i Mirosław Serafinowiczowie – Gospodarstwo Ekologiczne w Grabinie, Wójt Gminy Grzegorzew oraz firma SIM Koło.
Szkolenie w Biskupicach
Dnia 24.02.2020r uczniowie klasy II BB i IBB wzięli udział w szkoleniu w ramach cyklu „Wspólnie dla wielkopolskiej wsi”,które odbyły się w Biskupicach i byłoorganizowane przez Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem spotkania było przybliżenie wiedzy na tematy najbardziej aktualne w dzisiejszym rolnictwie.
W ramach tegorocznej edycji były omawiane następujące zagadnienia:
- harmonogram naboru wniosków
- prewencja rehabilitacja rolników
- innowacje w rolnictwie
- afrykański pomór świń i ptasia grypa
- ochrona roślin
- zagrożenia pożarowe
- badania gleby
Opiekunem młodzieży był Pan Jacek Bąbka