Dzień Kobiet w Internacie
Dnia 7 marca, męska część społeczności internackiej w ramach świętowania Dnia Kobiet przygotowała dla swoich współmieszkanek uroczystą akademię. Myślą przewodnią tegorocznej uroczystości była złożoność relacji damsko- męskich, które przedstawiono w sposób humorystyczny. Wieczór rozpoczęto od życzeń skierowanych do wszystkich Pań za pomocą krótkiego materiału filmowego, w którym w rolę aktorów wcielili się chłopcy z internatu. Dalszą część wieczoru uświetnił skecz kabaretowy pod wielce wymownym tytułem: „Typowa kobieta”. Przedstawiono w nim męża, który wspomagając się słowami tłumacza przysięgłego, próbował zrozumieć rzeczywiste intencje swojej żony. Na zakończenie, specjalnie dla mieszkanek internatu, wystąpił zespół taneczny „Ciemna strona pomidora”, który później obdarował wszystkie Panie śmiesznymi upominkami.
„SUKCES NASZYCH UCZNIÓW NA OLIMPIADZIE MŁODYCH PRODUCENTÓW ROLNYCH”
Nasza szkoła wzięła udział w kolejnej edycji Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, która odbyła się 2 marca 2018r. w ZSR CKP w Kaczkach Średnich. Szkołę reprezentowali uczniowie klas Technikum Mechanizacji Rolnictwa: Bartłomiej Bas z klasy IV, Patrycja Leśniewska z klasy III, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki Maciej Nadolny z klasy II, Technikum Architektury Krajobrazu reprezentowała Julia Radowska z klasy II. Nasze uczennice zostały wyróżnione przez sponsorów. Bartłomiej Bas został laureatem i zajął trzecie miejsce, za które nagrodzony został wyjazdem do EUROPARLAMENTU w Brukseli, sponsorowanym przez posła do Parlamentu Europejskiego pana Andrzeja Grzyba, dodatkowo otrzymał upominki rzeczowe od sponsorów. Nagrody wręczył m.in. poseł na sejm RP Leszek Galemba. Już wkrótce Bartek zmierzy się z najlepszymi w Polsce. Finał krajowy olimpiady odbędzie się w dniach 15-16 marca, podczas XXIV Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem pana Mariusza Szymańskiego.
II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów
Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu sztuką kulinarną, w naszej szkole po raz drugi zorganizowaliśmy II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów.
Na nasze zaproszenie pozytywnie odpowiedziało dziewięć okolicznych gimnazjów: Gimnazjum im. Orła Białego w Powierciu, Gimnazjum im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Gimnazjum nr 3 w Kole, Gimnazjum w Brdowie, Gimnazjum w Dąbiu, Publiczne Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku, Szkoła Podstawowa w Uniejowie, Gimnazjum w Łuczywnie oraz Gimnazjum SPSK im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej.
Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie gimnazjaliści zmagali się z testem teoretycznym, by udowodnić, że znane są im tradycje kulinarne regionu, tajniki zdrowego odżywiania oraz sztuki kulinarnej. Sześcioro gimnazjalistów, którzy najlepiej poradzili sobie z testem, przystąpiło do rywalizacji o I miejsce w drugim etapie konkursu. Tym razem uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Ich zadaniem było przygotowanie i podanie pierogów z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podanych na carpaccio z pieczonego buraka w sosie miętowym, w asyście chrupiących chipsów z boczku.
Gimnazjaliści mogli przekonać się, że w gotowaniu ważna jest nie tylko dobra receptura, wyczucie smaku i estetyki, ale także staranność i kreatywność.
Laureatką II Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla Gimnazjalistów została Magdalena Markowska z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku.
Pozostali uczestnicy zajęli następujące miejsca:
Dominik Korcz z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku
- II miejsce,
Oliwia Grabowska ze Szkoły Podstawowej im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie
- III miejsce,
Amelia Kosmalska ze Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wólce Czepowej
– IV miejsce
Adam Tamborski ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Dąbiu
– V miejsce,
Alicja Szafrańska z Zespołu Szkół w Brdowie
– VI miejsce.
Wśród nagród, którymi obdarowani zostali uczestnicy konkursu, były puchary i nagrody rzeczowe. Dla wszystkich uczestników - nagrody pocieszenia oraz dyplomy. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali dla gimnazjalistów pokaz barmański oraz warsztaty carvingu. Nasi uczniowie również mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, przygotowując dla swoich młodszych kolegów i koleżanek z gimnazjów dietetyczne przekąski, flambirowane naleśniki karmelizowane w pomarańczach, rozgrzewający krem dyniowy z nutką imbiru i inne, a wszystko to pod czujnym okiem p. Moniki Masiery i Marioli Okulskiej które były koordynatorkami konkursu.
Składamy jednocześnie ogromne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz ich opiekunów, za przygotowanie przyszłych mistrzów kulinarnych, którzy wykazali się ogromną wiedzą tematyczną i niebywałymi zdolnościami gastronomicznymi.
Zagraniczne szkolenia nauczycieli
W roku szkolnym 2017/2018 pan Piotr Bojanowski - nauczyciel przedmiotów zawodowych z mechanizacji i agrotroniki - uczestniczył w dwutygodniowym zagranicznym szkoleniu, które odbyło się w Deula Nienburg w Niemczech. Zostało ono zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Wyjazd odbył się w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Podczas szkolenia pan Piotr Bojanowski uczestniczył w licznych seminariach dotyczących przetwórstwa i produkcji rolniczej. Ponadto kilkakrotnie był gościem w dużych oraz prywatnych gospodarstwach rolnych. Pod koniec pobytu odbył dwudniowe szkolenie na targach AGROTECHNIKA w Hanowerze. Wyjazd umożliwił mu zapoznanie się z branżą rolniczą w Niemczech oraz przyczynił się do wymiany doświadczeń. Zdobyta w ten sposób wiedza przyczyni się do lepszego przekazania wiedzy uczniom w macierzystej szkole i nie tylko.
Monodram Piotra Cyrwusa
Dnia 9 lutego szesnastoosobowa grupa uczniów, pod opieką Joanny Suliburskiej - nauczyciela języka polskiego, wzięła udział w spektaklu pt. „Zapiski oficera Armii Czerwonej”, który odbył się w Miejskim Domu Kultury w Kole. Monodram Piotra Cyrwusa na podstawie prozy Sergiusza Piaseckiego pod tym samym tytułem odnosi się do tematu „machiny komunistycznego totalitaryzmu”. Starszy lejtnant Michaił Zubow 14 września 1939 roku wkracza do Polski. Dla człowieka wychowanego w systemie totalitarnym Polska to kraj sprzeczności i dziwów. Lejtnant interpretuje rzeczywistość po swojemu. Na pierwszy rzut oka postrzegany przez niego świat jest groteskowy i komiczny. Czas jednak jest nieubłagany, wypadki wojenne doświadczają naszego bohatera. To niecodzienne wydarzenie teatralne było ciekawą lekcją historii, a ze względu na rodzaj sztuki i kunszt aktorski Piotra Cyrwusa atrakcyjną lekcją języka polskiego.