Wycieczka do Browarów Lech i Pałacyku pod Lipami

 134729     Dnia 21.05.2018 r. klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Moniki Masiery i Marioli Okulskiej w ramach zajęć praktycznych zapoznała się z funkcjonowaniem restauracji „Pałacyk pod Lipami”, gdzie uczniowie mieli okazję zobaczyć profesjonalną obsługę konsumenta, oraz całe wyposażenie restauracji wraz z pokojami dla gości i pięknym ogrodem otaczającym pensjonat. Następnie zwiedzili Browary Lech w Poznaniu, zapoznali się z procesem produkcyjnym najbardziej znanego piwa w Wielkopolsce, jednocześnie najnowocześniejszego  browaru w Europie.  Podczas zwiedzania przewodnik przedstawił nam wiele faktów i ciekawostek na temat powstawania tego trunku. W czasie wolnym odwiedziliśmy największy poznański ośrodek sportu i rekreacji  -  Maltę, gdzie czekało na uczniów wiele atrakcji, m.in. kolejka górska.

Turniej Burs i Internatów w kręgle

 175057    Dnia 23.05.2018r.  na kolskiej kręgielni odbył się Turniej Burs i Internatów w kręgle. W szranki stanęła młodzież z: Bursy Szkolnej w Kole, Internatu  w Kościelcu oraz naszego internatu. W drodze rywalizacji I miejsce zajęła drużyna naszej młodzieży , która zdobyła 1156 punktów. Drugie miejsce wywalczyła młodzież z Koła, trzecie – z Kościelca.
    W klasyfikacji indywidualnej zwyciężyli: Krzysztof  Frontczak z Powiercia i Julia Szymczak z Koła.
Opiekę nad Naszymi wychowankami sprawowali: Wiesława Trzmiel, Daniel Kowalczyk i Ryszard Potrzebski.
Gratulujemy Naszym  uczniom  i życzymy kolejnych sukcesów.

Konkurs - Smaki Wsi w Karolewie

photo     Dnia 18 maja w ZSCKR w Karolewie odbyła się kolejna, VII już  edycja, konkursu "Smaki Wsi". Patronat nad konkursem sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tematem tegorocznych zmagań uczniów szkół rolniczych były „Zupy na polskim stole" -edycja specjalna w związku z obchodami „Roku dla Niepodległej".  W konkursie wzięło udział 18 szkół, które rywalizowały ze sobą o statuetkę złotej patelni. Naszą szkołę reprezentowali Natalia Szymańska wraz z Mateuszem Dorabialskim z kl. III PT pod opieką pani Marioli Okulskiej. Uczniowie zaprezentowali zupę pokrzywowo-szczawiową na gęsinie z jajkiem poszetowym. Ocenie podlegały przede wszystkim cechy organoleptyczne, wybór potrawy pod względem zgodności z  tematem oraz  sposób podania . Następnego dnia po zmaganiach konkursowych odbyły się dwie wycieczki do Muzeum Mazurskiego w Owczarni oraz do Muzeum w Karolewie. Po ogłoszeniu wyników uczestnicy wraz z opiekunami udali się na obiad a następnie w powrotna drogę. Do domu wrócili z wyróżnieniem i chęcią powrotu w przyszłym roku.

Wycieczka do Ogrodu Botanicznego w Łodzi

img 6592     Uczniowie klas I i II Technikum Architektury Krajobrazu w dniu 10 maja odwiedzili Ogród Botaniczny w Łodzi. Jest to druga co do wielkości w naszym kraju tego typu placówka. Młodzież mogła zapoznać się z wieloma gatunkami, które wciąż są mało popularne w uprawie, jednak bardzo dekoracyjne.  Największym zainteresowaniem cieszyły się  właśnie kwitnące azalie i różaneczniki. Oprócz przepięknych roślin młodzież mogła również podziwiać wystawę stworzoną przez Związek Polskich Artystów Plastyków z okręgu Łódzkiego zatytułowaną „W ogrodach”.

Wycieczka zawodowa do ZETOR POLSKA w Kaliszu

img 20180510 112408    ZETOR POLSKA, centrum dystrybucyjno-serwisowe w Kaliszu, odwiedzili dziś uczniowie klas pierwszych technikum oraz branżowej szkoły pierwszego stopnia. Program wizyty, składał się z trzech części. Pierwszym etapem, było powitanie oraz godzinna prelekcja dotycząca historii marki ZETOR, aktualnej oferty ciągników oraz nowości i rozwiązań technologicznych w oferowanych produktach, który poprowadził dyrektor ds. marketingu ZETOR Polska. W dalszym etapie, każdy z uczestników mógł z bliska zapoznać się ze wszystkimi modelami ciągników z każdej dostępnej serii. Pod okiem pracowników serwisu uczniowie wykonywali jazdy próbne po specjalnie przygotowanym placu manewrowym. Najwięcej emocji dostarczył jednak ostatni etap, gdzie pracownicy centrum przygotowali konkurs umiejętności w prowadzeniu ciągnika. Poległa on na precyzyjnym przeciągnięciu długiego łańcucha, doczepionego do ciągnika, jeżdżąc zarówno przodem jak i tyłem, a o wyniku decydował pomiar dokładności w stosunku do wyznaczonego pola tolerancji. W rywalizacji wzięli udział wszyscy uczestnicy wycieczki. Najprecyzyjniej zadanie to wykonał uczeń klasy I BT, Cezary Karolczyk a w rywalizacji między klasami technikum a szkołą branżową, lepsi okazali się uczniowie klasy I BB. Wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki a trzy pierwsze miejsca zostały dodatkowo wyróżnione firmowymi gadżetami. Organizatorem wycieczki był Grzegorz Bojanowski przy współudziale Piotra Bojanowskiego.





Wloskie praktyki

greckie

librus

logocsw

skrzynka

kowr

logomin

logo ministerstwa

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Czwartek
23 Marca 2023
Imieniny obchodzą
Eberhard, Feliks, Katarzyna, Kondrat,
Oktawian, Pelagia, Pelagiusz, Piotr,
Zbysław

Do końca roku zostało 284 dni.
Zodiak: Baran

Licznik odwiedzin

548675
DzisiajDzisiaj92
WczorajWczoraj107
Ten tydzieńTen tydzień403
Ten miesiąc Ten miesiąc 2737
WszystkieWszystkie548675