Wycieczka do Browarów Lech i Pałacyku pod Lipami
Dnia 21.05.2018 r. klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Moniki Masiery i Marioli Okulskiej w ramach zajęć praktycznych zapoznała się z funkcjonowaniem restauracji „Pałacyk pod Lipami”, gdzie uczniowie mieli okazję zobaczyć profesjonalną obsługę konsumenta, oraz całe wyposażenie restauracji wraz z pokojami dla gości i pięknym ogrodem otaczającym pensjonat. Następnie zwiedzili Browary Lech w Poznaniu, zapoznali się z procesem produkcyjnym najbardziej znanego piwa w Wielkopolsce, jednocześnie najnowocześniejszego browaru w Europie. Podczas zwiedzania przewodnik przedstawił nam wiele faktów i ciekawostek na temat powstawania tego trunku. W czasie wolnym odwiedziliśmy największy poznański ośrodek sportu i rekreacji - Maltę, gdzie czekało na uczniów wiele atrakcji, m.in. kolejka górska.
Turniej Burs i Internatów w kręgle
Dnia 23.05.2018r. na kolskiej kręgielni odbył się Turniej Burs i Internatów w kręgle. W szranki stanęła młodzież z: Bursy Szkolnej w Kole, Internatu w Kościelcu oraz naszego internatu. W drodze rywalizacji I miejsce zajęła drużyna naszej młodzieży , która zdobyła 1156 punktów. Drugie miejsce wywalczyła młodzież z Koła, trzecie – z Kościelca.
W klasyfikacji indywidualnej zwyciężyli: Krzysztof Frontczak z Powiercia i Julia Szymczak z Koła.
Opiekę nad Naszymi wychowankami sprawowali: Wiesława Trzmiel, Daniel Kowalczyk i Ryszard Potrzebski.
Gratulujemy Naszym uczniom i życzymy kolejnych sukcesów.
Konkurs - Smaki Wsi w Karolewie
Dnia 18 maja w ZSCKR w Karolewie odbyła się kolejna, VII już edycja, konkursu "Smaki Wsi". Patronat nad konkursem sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tematem tegorocznych zmagań uczniów szkół rolniczych były „Zupy na polskim stole" -edycja specjalna w związku z obchodami „Roku dla Niepodległej". W konkursie wzięło udział 18 szkół, które rywalizowały ze sobą o statuetkę złotej patelni. Naszą szkołę reprezentowali Natalia Szymańska wraz z Mateuszem Dorabialskim z kl. III PT pod opieką pani Marioli Okulskiej. Uczniowie zaprezentowali zupę pokrzywowo-szczawiową na gęsinie z jajkiem poszetowym. Ocenie podlegały przede wszystkim cechy organoleptyczne, wybór potrawy pod względem zgodności z tematem oraz sposób podania . Następnego dnia po zmaganiach konkursowych odbyły się dwie wycieczki do Muzeum Mazurskiego w Owczarni oraz do Muzeum w Karolewie. Po ogłoszeniu wyników uczestnicy wraz z opiekunami udali się na obiad a następnie w powrotna drogę. Do domu wrócili z wyróżnieniem i chęcią powrotu w przyszłym roku.
Wycieczka do Ogrodu Botanicznego w Łodzi
Uczniowie klas I i II Technikum Architektury Krajobrazu w dniu 10 maja odwiedzili Ogród Botaniczny w Łodzi. Jest to druga co do wielkości w naszym kraju tego typu placówka. Młodzież mogła zapoznać się z wieloma gatunkami, które wciąż są mało popularne w uprawie, jednak bardzo dekoracyjne. Największym zainteresowaniem cieszyły się właśnie kwitnące azalie i różaneczniki. Oprócz przepięknych roślin młodzież mogła również podziwiać wystawę stworzoną przez Związek Polskich Artystów Plastyków z okręgu Łódzkiego zatytułowaną „W ogrodach”.
Wycieczka zawodowa do ZETOR POLSKA w Kaliszu
ZETOR POLSKA, centrum dystrybucyjno-serwisowe w Kaliszu, odwiedzili dziś uczniowie klas pierwszych technikum oraz branżowej szkoły pierwszego stopnia. Program wizyty, składał się z trzech części. Pierwszym etapem, było powitanie oraz godzinna prelekcja dotycząca historii marki ZETOR, aktualnej oferty ciągników oraz nowości i rozwiązań technologicznych w oferowanych produktach, który poprowadził dyrektor ds. marketingu ZETOR Polska. W dalszym etapie, każdy z uczestników mógł z bliska zapoznać się ze wszystkimi modelami ciągników z każdej dostępnej serii. Pod okiem pracowników serwisu uczniowie wykonywali jazdy próbne po specjalnie przygotowanym placu manewrowym. Najwięcej emocji dostarczył jednak ostatni etap, gdzie pracownicy centrum przygotowali konkurs umiejętności w prowadzeniu ciągnika. Poległa on na precyzyjnym przeciągnięciu długiego łańcucha, doczepionego do ciągnika, jeżdżąc zarówno przodem jak i tyłem, a o wyniku decydował pomiar dokładności w stosunku do wyznaczonego pola tolerancji. W rywalizacji wzięli udział wszyscy uczestnicy wycieczki. Najprecyzyjniej zadanie to wykonał uczeń klasy I BT, Cezary Karolczyk a w rywalizacji między klasami technikum a szkołą branżową, lepsi okazali się uczniowie klasy I BB. Wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki a trzy pierwsze miejsca zostały dodatkowo wyróżnione firmowymi gadżetami. Organizatorem wycieczki był Grzegorz Bojanowski przy współudziale Piotra Bojanowskiego.