Konkurs kulinarny Smaki Wsi

03     24 maja w Karolewie odbyła się VIII edycja Konkursu Kulinarnego Smaki Wsi. O złota patelnię walczyło 18 drużyn z 17 szkół z całego kraju. Tematem tegorocznych zmagań były "Podroby na polskim stole". Nasza szkołę reprezentowały Agata Woźniak i Nikola Duszyńska z klasy IPT pod opieką pani Marioli Okulskiej. Uczennice przygotowały policzki wołowe w winnym sosie na dwóch rodzajach puree z karmelizowanymi buraczkami i musem porzeczkowym. Celem konkursu jest propagowanie zdrowej żywności, ukazywanie różnic kulturowych danego regionu, a przede wszystkim dobra zabawa, która towarzyszy nam co roku. Dodatkową atrakcją zapewnioną przez organizatorów była wycieczka do zamku Ryn wraz z jego zwiedzaniem. Zwieńczeniem tegorocznych zmagań było wyróżnienie, które otrzymaliśmy i apetyt na więcej w przyszłym roku.

Zajęcia wyjazdowe - gospodarstwo nasienno-rolne BOVINAS

03     BOVINAS - gospodarstwo nasienno-rolne w Chodowie, odwiedzili 23 maja uczniowie klasy pierwszej Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki. Gospodarstwo to, jest największym gospodarstwem w powiecie kolskim i zajmuje się głównie uprawą buraka cukrowego i zbóż nasiennych. Drugim kierunkiem działalności spółki, jest produkcja zwierzęca, nastawiona na bydło mleczne. Podczas pobytu w ramach zajęć praktycznych, młodzież zapoznała się z historią spółki, zwiedziła park maszynowy, o którym szczegółowo opowiadał kierownik produkcji roślinnej. Drugim tematem wizyty, było poznanie maszyn i urządzeń stosowanych w mechanizacji produkcji zwierzęcej. Szczegóły techniczne stosowanych technologii, zasady żywienia zwierząt, prac hodowlanych oraz mechanizacji doju, zostały przedstawiony przez głównego zootechnika, który z chęcią odpowiadał również na liczne pytania kierowane przez uczniów. Inicjatorem wycieczki był Grzegorz Bojanowski. Pomoc w organizacji i opiekę nad uczniami zapewnili Wioleta Załęska oraz Piotr Bojanowski.


Pożegnanie absolwentów w internacie

img 1114     Nietypowo  w tym roku, bo dopiero po zakończeniu egzaminów maturalnych, odbyło się pożegnanie absolwentów w internacie. Imprezę rozpoczął pan Damian Olczyk, który uroczyście powitał wszystkich zgromadzonych. Następnie głos zabrał kierownik internatu pan Ryszard Potrzebski.
    Później przyszedł czas na sprawdzenie wiedzy absolwentów, którzy musieli zmierzyć się z „quizem wiedzy o internacie”. Niejedno pytanie zapewne ich zaskoczyło i przypomniało lata spędzone w murach internatu. Kolejnym punktem uroczystości było wyświetlenie prezentacji, w której w żartobliwy sposób, został zaprezentowany każdy z odchodzących mieszkańców. Nie mogło również zabraknąć tradycyjnych już memów z ich życia internackiego, wywołujących zawsze dużo śmiechu.
    Odchodzący uczniowie, którzy wykazali się szczególnymi osiągnięciami w turniejach szkolnych, otrzymali puchary i nagrody. Na koniec ponownie głos zabrał kierownik internatu, który pożegnał najstarszych członków społeczności internackiej  i wręczył im drobne upominki. Zwieńczeniem tego szczególnego dla wszystkich wydarzenia było wspólne zdjęcie i pyszny tort.


Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy w Rolnictwie

img 0667     13 maja 2019 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu został przeprowadzony finał Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy w Rolnictwie: „Oceń ryzyko i bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym” dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów powiatu kolskiego.
     Do rywalizacji przystąpiło 11 uczniów ósmych klas szkół podstawowych i  trzecich klas gimnazjum  z Powiercia, Chełmna, Dąbia, Przedcza, Łuczywna i Kościelca. Pierwszym etapem zmagań młodzieży był test. Sześć osób z najwyższą liczbą punktów zakwalifikowało się do finału,  w ramach którego  oceniali zagrożenia występujące na stanowiskach pracy.
     W wyniku rozgrywki finałowej uczniowie uzyskali następujące miejsca:

1.    Paweł Spadek  Gimnazjum Kościelec
2.    Adam Majchrzak  Gimnazjum Przedecz
3.    Kamil Matczak – SP Dąbie
4.    Adrian Skoczylas – SP Łuczywno
5.    Maciej Grudziński – Gimnazjum Dąbie
6.    Mateusz Witczak – SP Przedecz

     W konkursie nie było przegranych. Każdy z uczestników otrzymał nagrody rzeczowe  i gadżety od sponsorów. Dodatkowo uczeń, który zajął I miejsce, dostał wkrętarkę. Wszyscy, biorący udział  w zmaganiach, wykazali się dużym zasobem wiedzy, a największa wygrana, to poprawa bezpieczeństwa i higieny pracy  w rolnictwie.
     Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu  i Odział Regionalny KRUS w Poznaniu z Placówką Terenową w Kole. Celem konkursu było upowszechnianie wśród młodzieży  znajomości zagrożeń i zasad bezpiecznej pracy w rolnictwie zawartych m.in. w ustanowionych przez Prezesa Kasy "Zasadach ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym" oraz w wykazie "Prac szczególnie niebezpiecznych, których nie należy zlecać dzieciom do lat 15. w gospodarstwie rolnym", a także oddziaływanie na warunki bezpieczeństwa pracy rolników.
     Nagrody oraz poczęstunek dla uczestników zostały ufundowane przez: ZSCKR Powiercie, Odział Regionalny KRUS w Poznaniu z Placówką Terenową w Kole, PZU oddział Koło, firmę Galw-Mięs oraz WSiP.


Pożegnanie absolwentów 2019

photo33     26 kwietnia 2019 roku to dzień, w którym edukację w naszej szkole zakończyli uczniowie klas czwartych Technikum Mechanizacji Rolnictwa oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pożegnanie rozpoczęło się od przemówienia pana Mariana Aleksińskiego, który był dyrektorem przez pierwsze trzy lata nauki tegorocznych absolwentów w naszej placówce. Następnie głos zabrał obecny dyrektor szkoły pan Marek Sobolewski. W imieniu całej społeczności szkolnej maturzystów pożegnał Dominik Podolski, a kilka słów podziękowań ze strony uczniów klas czwartych wygłosił Franciszek Strybel.
     Następnie przyszedł czas na wręczenie nagród książkowych, rzeczowych, statuetek i pamiątkowych dyplomów dla najlepszych uczniów za dobre wyniki w nauce, prace na rzecz szkoły, godne reprezentowanie naszej placówki oraz osiągnięcia sportowe. Uczennice, które osiągnęły najwyższą średnią ocen: Patrycja Leśniewska z klasy IV Technikum Mechanizacji Rolnictwa oraz Karolina Rodak z klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, otrzymały wyjątkową nagrodę, którą jest pięciodniowy rejs po Morzu Bałtyckim. Wręczenie świadectw ukończenia szkoły przez wychowawców klas panią Monikę Majchrzak - Falborską i panią Anetę Kupis było zwieńczeniem części oficjalnej pożegnania.
     Tegoroczna część artystyczna przyjęła formę uroczystej gali "VIVA NAJ". Uczniowie klas czwartych zostali nagrodzeni w wielu różnorodnych kategoriach odzwierciedlających ich wyjątkowe role, które pełnili w naszej szkole, jak również ich cechy charakteru, które zapadły w pamięć młodszym kolegom i koleżankom. Zwycięzcy otrzymali klucze płasko oczkowe lub drewniane szpatułki z pamiątkowym grawerem. Program artystyczny przygotowali uczniowie klas trzecich pod kierunkiem wychowawców.
     Od młodszych kolegów i koleżanek maturzyści otrzymali również słodką niespodziankę w postaci tortu upieczonego przez uczennice klas III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Architektury Krajobrazu.
Wszystkim absolwentom serdecznie gratulujemy ukończenia szkoły i do zobaczenia w dorosłym życiu.


logo ministerstwa

logomin

kowr

facebook

wiescirolnicze

wiescirolnicze

cke


Dzisiaj jest: Czwartek
18 Lipca 2019
Imieniny obchodzą
Arnold, Arnolf, Erwin, Erwina, Kamil,
Karolina, Robert, Roberta, Szymon,
Unisław, Wespazjan

Do końca roku zostało 167 dni.
Zodiak: Rak

Licznik odwiedzin

294304
DzisiajDzisiaj23
WczorajWczoraj106
Ten tydzieńTen tydzień408
Ten miesiąc Ten miesiąc 2012
WszystkieWszystkie294304