Ależ to były emocje. Kulinarne umiejętności naszych uczennic przerosły najśmielsze oczekiwania. W dniach 30 – 31.10.2023r. nasze uczennice: Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych walczyły o miejsce na podium w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 3”. Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum Konferencyjno – Eventowe„Smak Kariery” w Warszawie.
W konkursie brało udział 12 drużyn z województwa wielkopolskiego. Pierwszy etap konkursu opierał się na przygotowaniu zupy i dania głównego, w których to najważniejsze miejsce miał oczywiście drób. Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:
Łukasz Konik – szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książek „Gastronomia molekularna”, „Kuchnia Regionów, juror MasterChef Junior
Jacek Schliske – szef kuchni hotelu Holiday Inn. Józefów
Bartłomiej Rogowski z Euro Toques Polska
Po wyczerpującej batalii jurorzywytypowali 6 drużyn do drugiego etapu. Docenili prace naszych dziewcząt, i tak właśnie nasza szkoła reprezentowana przez Paulinę i Julię walczyła w drugim etapie. Ne było łatwo, musieliśmy stworzyć potrawę z podanych przez jurorów składników, dziewczyny miały na to bardzo mało czasu, ale się udało! Zmagania zakończyły się ogromnym sukcesem, gdyż nasza drużyna ostatecznie zajęła II miejsce . Opiekunami i mentorami uczennic były Monika Masiera i Mariola Okulska z ZSCKR w Powierciu. Ogromne gratulacje i sukcesów na przyszłość